Stropnický v bance tvrdě narazil. Odmítl zaplatit a napsal stížnost

Herec a politik Matěj Stropnický zůstal poměrně zaskočen, když si v bance vyžádal obyčejné potvrzení o tom, že je vlastníkem svého účtu. Za jednoduchý dokument totiž banka požadovala více než 300 korun. Je taková položka u tuzemských finančních institucí normální?

Už jen fakt, že pro potvrzení musíte do banky osobně, je pro mnoho lidí dost otravný. Naštěstí nejde o nijak složitý úkon: prokážete se občanským průkazem, bankovní úředník si ověří váš účet a jednoduché jednostránkové potvrzení máte v ruce. Snadný úkol na pár minut. Pokud by si za něj banka účtovala pár korun, asi byste nad tím přimhouřili oko, bankéř z něčeho být placený musí. Ale že za úkon, který nezabere víc než pár minut, můžete zaplatit i stovky korun? To už leckoho překvapí.

 

S otevřenou pusou zůstal po tomto zjištění v bance i Matěj Stropnický. A hned se o nepříjemnou zkušenost podělil na sociální síti. Částka 302,50 Kč za jeden list papíru s jednou větou, k níž není třeba hledat informace, mu přišla neopodstatněná. Když se ženy za přepážkou zeptal, za co tak vysokou částku platí, dostalo se mu sporé odpovědi: "Mám to tu v sazebníku. (…) Důvod tu nemám," citoval vysvětlení na svém facebooku.

 

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fmatej.stropnicky%2Fposts%2F10157830372638815&width=500

 

Rozhodl se absurdní poplatek nezaplatit a na místě s bankéřkou sepsal stížnost. "Jako váš klient od roku 2004 bych rád vyjádřil stížnost na nesmyslný poplatek za potvrzení o vedení účtu. Předmětem stížnosti je jednak jeho výše a pak také to, že mi banka v osobě senior consultanta není schopná vysvětlit, proč poplatek vybírá. Podotýkám, že je to jedna A4 o třech řádcích s nulovou administrativní zátěží," podělil se na síti se svou reakcí. Jako přiměřenou cenu za podobnou službu by si představoval částku maximálně do výše 15 Kč.

 

 

"Cena za vystavení potvrzení je v České spořitelně v souladu s jejím platným ceníkem. Cenotvorba obecně zohledňuje řadu faktorů, např. náklady na poskytování služby, poptávku, konkurenci, atd.," vysvětlil výši poplatku za vydání potvrzení František Bouc z tiskového centra České spořitelny.

 

Matěj Stropnický by byl ovšem zklamán nejen v České spořitelně, ale i v řadě dalších, v tuzemsku působících bank. Minimálně stokorunu totiž za podobné potvrzení požaduje většina z nich, poplatek České spořitelny je však rozhodně nejvyšší. Najdou se ale i banky, které takové potvrzení vystaví zcela bez poplatku.

 

https://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/640x800/Feb2020/2360176.jpg?d41d

 

Obdobné potvrzení můžete potřebovat například ve chvíli, kdy si chcete otevřít účet v zahraničí, hlásíte se k zahraničními studijnímu pobytu nebo žádáte o vystavení víza. "Hodně záleží, k čemu je potvrzení určeno. Většinou dnes už nyní stačí jen výpis účtu, na kterém je uvedeno číslo účtu a jméno majitele, potažmo smlouva k účtu," doporučuje Patrik Madle, tiskový mluvčí ČSOB a Poštovní spořitelny, jak vysoký poplatek obejít.

 

Aby vás nemrzely nejen vynaložené peníze, ale také čas, který cestou do banky strávíte, ověřte si, že o dokument je třeba žádat osobně. "U nás můžete o potvrzení zažádat na kterékoliv pobočce nebo online. Následně si potvrzení můžete na pobočce pouze vyzvednout, případně vám ho můžeme zaslat poštou," prozradil Jakub Heřmánek, mluvčí Fio banky.

 

Některé banky vám ho dokonce dodají i on-line. "Všechna potvrzení včetně potvrzení o vlastnictví účtu vystavujeme zdarma v elektronické podobě a klientům je zašleme do internetového bankovnictví nebo na jejich email. Pokud klient chce potvrzení poslat fyzicky poštou, tak je zaslání výpisu zpoplatněno," doplnila Jana Karasová, tisková mluvčí Air Bank.


Zařazenočt 20.02.2020 05:02:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova Ekonomika
Origináltn.nova.cz/ext/stropnicky-v-bance-narazil-za-potvrzeni-si-rekli-stovky-korun.html
Přílohy
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V