Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  13.02.2020 09:33:04

Pokles úrokových sazeb USA bude hlubší, než trh čeká (Ranní zpráva z finančního trhu)

Dnes zveřejněná data ukáží, že růst spotřebitelských cen zůstává utlumen. Šéf Fedu signalizoval, že americká centrální banka nebude v případě potřeby váhat přistoupit ke kvantitativnímu uvolňování. Deficit běžného účtu platební bilance ČR vykáže za prosinec prohloubení.

Inflace v USA zůstává nízko

Spotřebitelské ceny v USA dle SG na začátku roku meziměsíčně vzrostly o 0,2 %. Celková meziroční inflace by tak měla zrychlit na 2,4 % - 2,5 %, zatímco jádrová inflace pravděpodobně zpomalila ke 2,2 %. Cenový vývoj v USA zůstává utlumen a v letošním roce k tomu přispívá i pokles cen ropy. Připomeňme, že americkým Fedem preferovaný jádrový cenový index spotřeby v prosinci meziročně rostl pouze 1,6 %.

V ČR bude zveřejněn výsledek platební bilance v prosinci. S ohledem na slabší výsledky obchodní bilance čekáme deficit běžného účtu kolem 9 miliard CZK. Pro korunu ale měsíční údaje z platební bilance neposkytují impulsy.

Koruna pod hladinou 25,85 CZK/EUR

Koruna během včerejška posílila až pod hladinu 24,84 CZK/EUR. Tak silná byla naposledy v říjnu 2012. Pomohl ji k tomu nárůst tržních korunových sazeb, rekordní úrokový diferenciál a vysoký zájem o české státní dluhopisy ve včerejší aukci. Dle naší prognózy by koruna měla letos spíše mírně oslabovat z důvodu nepříznivého vnějšího prostředí, nicméně zlepšený tržní sentiment na začátku roku koruně prosívá. Komentář ke koruně naleznete zde http://bit.ly/3bwZrI8.

Průmyslová výroba eurozóny v prosinci oproti listopadu klesla o 2,1 %, což se zhruba čekalo. Ovšem meziroční údaj ukázal propad o 4,1 %, když se čekalo 2,5 %. Slabé údaje z konce roku na druhou stranu nejsou překvapením. Nyní je spíše otázkou, kdy uvidíme lepší údaje s tím, jak se na počátku roku zlepšil tržní sentiment a předstihové indikátory.

Šéf amerického Fedu Jerome Powell včera při slyšení před Senátem uvedl, že Fed bude na případný ekonomický pokles reagovat rozsáhlými nákupy vládního dluhu neboli kvantitativním uvolňováním. Dalším nástrojem pak bude komunikace o budoucím vývoji úrokových sazeb. Jedná se o logickou odpověď na otázku, jak bude Fed uvolňovat měnovou politiku v případě potřeby, když jsou úrokové sazby nízké už nyní. Implikovaná hlavní sazba Fedu mírně klesla. Peněžní trh do konce roku čeká snížení hlavní sazby Fedu o 0,365 bb. My počítáme se snížením o 100 bb s tím, jak se bude zhoršovat vývoj ekonomiky USA.

Autor: Michal Brožka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688