Ministerstvo zahraničních věcí ČR

   česky      english     

rozšířené vyhledávání

Přejít na menu

Ministr Petříček na návštěvě Etiopie
Foto: © MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Česko má v Africe dveře otevřené. Petříček v Etiopii podpořil ekonomickou i rozvojovou spolupráci

 

Ministr zahraničí Tomáš Petříček se během třídenní cesty do Etiopie setkal nejen s prezidentkou země a etiopským ministrem zahraničí, ale také s hlavou Africké unie, která je obdobou společného evropského projektu. Hlavními tématy jednání, jež proběhla od 12. do 14. listopadu, byl vzájemný obchod, podpora cestování, a to včetně plánů na přímé letecké spojení mezi Prahou a Addis Abebou, ale také konkrétní humanitární pomoc a rozvojová spolupráce, kterou Česko v Etiopii poskytuje, nebo debata o situaci v zemi i v regionu. Šéf české diplomacie také zahájil česko-etiopské podnikatelské fórum za účasti českým firem, které tvořily součást delegace. Zúčastnila se i více než stovka zástupců etiopských společností.

„Máme zájem o vytvoření přímé linky mezi Prahou a Addis Abebou. V tomto směru již jednáme s etiopskými aerolinkami tak, aby bylo snazší pro české podnikatele navázat kontakt se svými partnery v Etiopii. Ale také pro turisty. Etiopie je krásná země, která je pro české turisty stále populárnější. Paní prezidentka tuto snahu uvítala, stejně jako nabídku pomoci při přechodu centrálně plánované ekonomiky na sociálně tržní, s čímž máme historické zkušenosti. Etiopie se může poučit jak z našich úspěchů, tak z našich chyb,“ komentoval přijetí hlavou státu Petříček.

Prezidentka Sahle-Work Zewde ocenila mimo jiné stipendia pro etiopské studenty, které Česko poskytuje, či dlouhou tradici vzájemné spolupráce. „Česko má v Etiopii dveře otevřené,“ řekla doslova jediná žena, která v současnosti stojí v čele některého z afrických států. Petříček také pogratuloval celé zemi k zisku Nobelovy ceny míru, kterou letos převezme etiopský premiér Abyi Ahmed.

Kromě témat rozvojové a ekonomické spolupráce se český ministr zahraničí bavil se svým protějškem Gedu Andargachewem o plánované nové budově českého velvyslanectví v etiopském hlavním městě. Ta se bude stavět podle návrhu dvojice slovenských studentek, které vyhrály mezinárodní architektonickou soutěž Inspirelli Awards. Stávající objekt totiž dosluhuje a jeho rekonstrukce se v dané lokalitě nevyplatí. Knihu, která shrnuje nejlepší návrhy, včetně toho vítězného, předal Petříček svému protějšku jako malou pozornost. Tu doplnil o pozvání do Prahy.

S předsedou Komise Africké Unie Moussou Fakim debatoval Petříček o bezpečnosti a budoucnosti Afriky. „Nejsložitější situace je aktuálně v oblasti Sahelu. Na tamní bezpečnosti musíme pracovat všichni bez výjimek, africké i evropské země. Jinak situaci, která ústí mimo jiné i v migraci do Evropy, nikdy nevyřešíme,“ zdůraznil Petříček. „Tento boj nelze vyhrát jen vojensky. Je třeba globální přístup. Radikalismus a terorismus neohrožuje jen Evropu, ale i Afriku,“ doplnil. „Africká a Evropská unie mají velmi otevřený vztah. Ten je ale často zjednodušen na migraci, která je viditelná. Naše partnerství jde ale mnohem hlouběji,“ řekl během jednání Faki.

Petříček se chce také zasadit o to, aby strategie EU pro investice do Afriky nezůstala jen na papíře. Strategii se zatím nepodařilo uvést v život, přestože ji osobně představil předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Ministr Petříček na návštěvě Etiopie

Ministr Petříček na návštěvě Etiopie

Ministr Petříček na návštěvě Etiopie

Ministr Petříček na návštěvě Etiopie

 

.