Bude pro vás zrušení superhrubé mzdy výhodné? Spočítejte si to.

Vláda chce na podzim představit daňovou reformu, která by mimo jiné zrušila tzv. superhrubou mzdu. Místo toho by měli zaměstnanci na dani odvádět 19 procent ze své hrubé mzdy. Jestli a jak moc výhodné by pro vás vládní návrh byl, si můžete exkluzivně spočítat na kalkulačce.

Superhrubá mzda v Česku funguje už více než deset let, mnoho lidí ale stále tápe, o co jde. Jako superhrubá mzda se označuje základ daně, ze kterého se následně vychází při výpočtu zálohy na daň z příjmů. Zjednodušeně řečeno se jedná o náklady zaměstnavatele na daného zaměstnance.

 

Kromě hrubé mzdy zahrnuje také další odměny a především sociální (24,8 %) a zdravotní pojištění (9 %), která za pracovníky musí firmy odvádět. Výslednou částku proto můžete snadno zjistit, pokud svou hrubou mzdu vynásobíte koeficientem 1,338.

 

Ze superhrubé mzdy se v současnosti odvádí 15procentní daň. Zaměstnanci tak ve výsledku z hrubé mzdy na dani dají přibližně 20,1 procenta. Podle aktuálního návrhu ministerstva vnitra, který počítá se zrušením superhrubé mzdy, by místo toho zaměstnanci rovnou odváděli 19procentní daň ze své hrubé mzdy.

 

 

V takovém případě by si lidé polepšili - měsíčně o několik stovek korun. Například pracovníkům, kteří pobírají hrubou mzdu 30 tisíc korun, by každý měsíc na účtu "přistálo" přibližně o 330 korun více. Kolik peněz navíc byste získali vy, si můžete spočítat na kalkulačce portálu Peníze.cz:

https://widget.penize.cz/konec-superhrube-mzdy

 

Pokud už jste se chtěli radovat z většího výdělku, ještě chvíli zadržte. Koaliční partneři ANO a ČSSD se totiž zatím na daňové reformě neshodli. Sociálním demokratům totiž vadí, že by do státního rozpočtu putovalo zhruba o 25 miliard korun méně, kdyby se odváděná daň snížila.

 

 

Kdyby se změny přece jen podařilo prosadit, dotkly by se přibližně 400 milionů lidí. Platit by měly začít v roce 2021. ANO a ČSSD se ale neshodnou na více bodech návrhu, mimo jiné v otázce stravenek. Ministryně financí je chce zrušit a zavést tzv. stravenkový paušál.

 

Podívejte se na reportáž TV Nova o daňové reformě:

 

Superhrubou mzdu v roce 2008 zavedla vláda Mirka Topolánka. Koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL ji chtěla zrušit už v roce 2015, nakonec k tomu ale nedošlo. V roce 2018 zase ODS navrhla nahradit superhrubou mzdu 15procentní daní z hrubé mzdy. Proti tomu se ale postavil premiér Andrej Babiš, podle kterého by tak do rozpočtu přiteklo o 75 miliard méně.


Zařazenopá 17.01.2020 05:01:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/bude-pro-vas-zruseni-superhrube-mzdy-vyhodne-spocitejte-si-to.html
Přílohy


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.