Monitoring evropsky významných druhů šelem ve vybraných lokalitách soustavy Natura 2000

Monitoring evropsky významných druhů šelem ve vybraných lokalitách soustavy Natura 2000

Monitoring evropsky významných druhů šelem ve vybraných lokalitách soustavy Natura 2000

oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace

Vydáno

Při hledání dalších zajímavých projektů z minulých období Fondů EHP a Norska jsme se tentokrát zaměřili na oblast životního prostředí a vybrali jsme velmi zajímavý projekt s názvem Monitoring evropsky významných druhů šelem ve vybraných lokalitách soustavy Natura 2000 (podpořený v rámci otevřené výzvy Programu CZ02 Biodiverzita, monitoring a změna klimatu), který realizovala nezisková organizace Hnutí DUHA Olomouc ve spolupráci s řadou institucí v roli partnerů z České republiky. Jednalo se v mnoha ohledech o velmi inovativní projekt efektivně propojující činnost dobrovolníků a neziskového sektoru na jedné straně se státní sférou a vědeckými pracovišti půdy akademické na straně druhé. Pojďme se tedy seznámit s projektem, který získal velmi pozitivní ohlasy jak mezi odbornou, tak laickou veřejností.

V minulosti obývaly naše lesy velké šelmy, jako například vlci, rysi, medvědi nebo i menší šelmy jako kočky divoké. Není to dlouho, co bohužel tyto druhy zvířat z naší přírody téměř úplně vymizely. Dnes se tyto šelmy na naše území vrací a díky zvýšenému zájmu veřejnosti a pokročilým vědeckým metodám můžeme sledovat jejich návrat a také jejich skrytý život v české přírodě. Jak uvedl koordinátor projektu pan Miroslav Kutal, na evropské pevnině není země, kam by velké šelmy nezavítaly. Hnutí DUHA si tedy v projektu vytyčila hlavní cíl, kterým bylo právě získání věrohodných informací o aktuálním rozšíření a početnosti zmíněných významných druhů šelem na našem území: vlka obecného, medvěda hnědého, rysa ostrovida a kočky divoké.
Hlavní aktivity projektu probíhaly v rámci strukturovaného monitoringu. Intenzivní fotomonitoring se zaměřil na rysa ostrovida s cílem zjistit přesnou velikost jeho populace ve vybraných lokalitách. Tzv. oportunistický monitoring se zase zaměřil na prokázání přítomnosti velkých šelem a kočky divoké. U vlka měl za cíl prokázat rozmnožování tohoto druhu a přítomnost smečky. V projektu proběhl také monitoring pobytových znaků velkých šelem s cílem získat vzorky DNA pro další analýzu, jednalo se například o trus, moč či srst. Průběžně docházelo také k narůstajícímu zapojování veřejnosti a sběru informací o výskytu zvířat právě z jejich pozorování. Aktivně se zapojili také lesníci nebo myslivci.

Získaná data byla následně podrobena dalšímu výzkumu na odborných pracovištích partnerů projektu, především tedy Ostravské Univerzity a Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Pracovníci těchto institucí se ve svých laboratořích zaměřili na detailní identifikaci fotografií získaných z monitoringu a na základě následných analýz na určení přesné velikosti populace šelem. Genetická analýza neinvazivně získaných vzorků DNA (trus, srst, moč), umožnila výzkumníkům potvrdit druhovou identitu u získaných nálezů, určit pohlaví jedinců a přinesla více informací o genealogické struktuře populace, prostorovém chování, roli antropogenních změn krajiny, úmrtnosti a potenciálním křížení s domestikovanou formou šelem (v případě vlka obecného a kočky divoké). V neposlední řadě proběhla také habitatová analýza vhodných oblastí výskytu šelem v lokalitách Natura 2000, validace dat získaných od veřejnosti, lesníků, myslivců a dalších spolupracujících organizací a také integrace informací s údaji získanými na území sousedních států. Do řešení projektu se kromě zmíněných univerzit zapojila také Správa Krkonošského národního parku a bez finančního zapojení také Agentura ochrany přírody a krajiny a Správa národního parku České Švýcarsko, které spolupracovaly na monitoringu druhů v zájmových oblastech.

Projekt svým zaměřením částečně navázal na projekt podpořený již v rámci Programu Švýcarsko-české spolupráce, který své aktivity cílil na zapojování veřejnosti do ochrany těchto velkých šelem, měl za cíl zvýšit povědomí a rozvíjet aktivity směřující k trvalé udržitelnosti a samofinancování ochrany těchto ohrožených druhů zvířat. Existuje a existovala i řada dalších projektů s podobným zaměřením, žádný z nich se však dosud nezaměřil na tak rozsáhlé území. V rámci projektu došlo totiž k pokrytí území o rozloze 8 000 km². Jednalo se především o oblasti lemující severní hranici České republiky Krušné hory, České Švýcarsko, Krkonoše, Jizerské hory a Jeseníky.

Mezi další velmi zajímavé údaje patří například 348 zapojených dobrovolníků a pracovníků. V rámci projektu bylo realizováno 1029 pochůzek a prochozeno 14 037 km. Fotopasti byly nainstalovány na vytyčeném území 293 lokalit, na kterém byly dohromady v provozu po dobu 48 349 fotodní (data zahrnují také navazující území na Slovensku (slovenská strana Beskyd a Javorníků), kde monitoring v průběhu trvání projektu z Norských fondůpodpořila Nadace EuroNatur).

Doba realizace projektu potkala se začátkem rekolonizace severních a východních Čech vlky, kteří postupně obsadili Broumovsko, Krušné hory a další naše pohoří. Díky projektu jsme tak mohli podchytit šíření šelem hned zpočátku a místním zoologům a chovatelům předat naše zkušenosti, získané v předchozích letech na česko-slovenském pomezí, doplnil Miroslav Kutal, který dnes pracuje především jako akademický pracovník na Mendelově univerzitě v Brně.

Projekt přinesl nové informace o výskytu zájmových druhů v lokalitách N2000 a posílil v nich efektivní řízení a především monitoring. Státní ochrana přírody tak získala kvalitní podklady, které jsou potřebné při rozhodování o ochraně těchto konfliktních druhů a pro jejich případný management. Projektu se také podařilo kromě monitoringu a jeho analýzy naplnit svoji další ambici a pozitivně ovlivnit smýšlení veřejnosti o velkých šelmách žijících v české přírodě.

Hnutí DUHA přejeme hodně štěstí v jejich další práci a také v otevřených výzvách programu Životní prostředí, podpořeného z Norských fondů 2014 2021.

Fotogalerie


Zařazenone 05.01.2020 23:01:00
Zdrojeeagrants.cz
Origináleeagrants.cz/cs/priklady-dobre-praxe/2020/monitoring-evropsky-vyznamnych-druhu-sel-2980/

Související témata

Silniční zákon | Zákon o obcích
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V