ČSÚ (ČSÚ)
Z regionů  |  18.12.2019 00:00:00

Pakt zaměstnanosti Plzeňského kraje

Ačkoliv růst české ekonomiky pokračoval i ve 3. čtvrtletí letošního roku, a to ve výši 0,3 % proti předchozímu čtvrtletí a o 2,5 % oproti stejnému období minulého roku - očištěný HDP o cenové vlivy a sezónnost, došlo u souhrnného indikátoru důvěry oproti říjnu k poklesu o 0,3 bodu na hodnotu 93,3. Indikátor důvěry podnikatelů se snížil o 0,1 bodu na hodnotu 91,5. Indikátor důvěry spotřebitelů se snížil o 1,6 bodu na hodnotu 102,0. Ve srovnání s listopadem loňského roku jsou souhrnný indikátor důvěry, indikátor důvěry podnikatelů a indikátor důvěry spotřebitelů nižší.

Charakteristiky HDP a trhu práce

Zaměstnanost v členských zemích EU28 i Euro zóně (EA19) se ve 3. čtvrtletí letošního roku shodně zvýšila o 0,1 % ve srovnání s pololetím. Oproti stejnému období v minulém roce vzrostla zaměstnanost v EA19 o 1,0 % a za celou EU28 o 0,9 %.

Růst počtu zaměstnaných osob

Procentuální změna proti předchozímu čtvrtletí po sezónním očištění

 

 

Z výše uvedeného grafu je patrná za poslední dva roky sestupná tendence tempa růstu počtu zaměstnaných osob jak v EA19, tak EU28. Shodně s tímto trendem lze hodnotit i vývoj hrubého domácího produktu

Míra růstu HDP

Procentuální změna proti předchozímu čtvrtletí po sezónním očištění

 

Dynamika růstu hospodářství v jednotlivých členských zemích Evropské unie je rozdílná, nejvyšší tempa růstu HDP byla ve 3. čtvrtletí 2019 odhadována v Polsku (+1,3 %), Maďarsku (1,1 %) a Estonsku (1,0 %), naopak nejnižší byla v Německu, Itálii a Rakousku, kde po sezónním očištění dynamika mezičtvrtletního nárůstu dosáhla shodně 0,1 %. Tempo růstu v uvedeném období za Českou republiku je odhadováno 0,4 %, což je o 0,1 p.b. více než průměr za EU28.

Míra růstu HDP ve 3. čtvrtletí 2019

Procentuální změna proti předchozímu čtvrtletí po sezónním očištění

 

Pozn.: Irsko, Lucembursko a Malta: údaje za 3. čtvrtletí 2019 nejsou k dispozici

 

Odlišnosti ve vývoji trhu práce nastaly ve sledovaném období i v krajích České republiky. Zatímco v Praze i nadále rychle roste počet zaměstnanců (ve 3. čtvrtletí meziročně přibylo 2,3 %), došlo u většiny krajů k menšímu úbytku, největší byl zaznamenán v Karlovarském (-2,0 %).

 

Na základě údajů Úřadu práce ČR, Krajské pobočky v Plzni, došlo v listopadu k nárůstu uchazečů o zaměstnání v Plzeňském kraji. Jejich počet se meziměsíčně navýšil o 179, jejich celkový počet dosáhl výše 8 732, což je oproti stejnému období v minulém roce o 680 osob více. Meziměsíční nárůst nezaměstnaných byl zaznamenán v pěti okresech, nejvíce v okresech Klatovy (+11,6 %) a Plzeň-jih (+4,7 %). Meziměsíční pokles nezaměstnaných byl evidován v okrese Plzeň-město (-1,4 %) a Rokycany (-0,6 %).

 

 

 

Z naznačené „predikcekonjunkturálního průzkumu a nejaktuálnějších údajů tempa růstu hospodářství a trhu práce je zřejmé, že se přibližuje recese a s tím související obtíže na trhu práce. Jedna ze soudobých aktivit, která se soustředí na činnosti, které by mohly mírnit dopad negativních vlivů na trh práce, je ZAMĚSTNANECKÝ PAKT Plzeňského kraje.

 

Mezi činnosti zaměstnaneckého paktu patří:

 Zabezpečit funkční komunikační platformu k problémům trhu práce mezi veřejným a soukromým sektorem navzájem i uvnitř sektorů, jde o tzv. FÓRUM TRHU PRÁCE; o Vedení webových stránek www.pzpk.cz  o analýzy trhu práce a jejich prezentace

o aktualizace dat a vydávání newsletteru

o FB

o Semináře, workshopy např. „Stavebnictví moderně a atraktivně“ o Kulatý stůl k předčasným odchodům ze vzdělávání o Zprostředkování kontaktů a spolupráce škol a firem o Kariérové poradenství

 Vytvořit znalostní platformy o trhu práce a jeho vývoji v Plzeňském kraji ve vazbě na vzdělávání, vývoj ekonomiky, migraci, zavádění inovací apod. 

o OBSERVATOŘ TRHU PRÁCE, která se soustředí na:

§ Monitoring základních tendencí vývoje kraje (demografie, vzdělávání, trh práce a ekonomika) a aktualizace regionálního trhu práce

§ Zpracování analýz - „Absolventi SŠ a VŠ v kraji a „Spolupráce škol a firem v kraji

§ Prezentace analýz - „Napětí na trhu práce a „Vývoj počtu absolventů SŠ, VŠ, VOŠ v PK“

§ Prezentace výsledků predikce regionálního trhu práce

§ Průzkumy u zaměstnavatelů ve spolupráci s ÚP

 Formulace strategie kraje pro oblast zaměstnanosti a trhu práce

 

Cílem aktivit PZ PK je poskytovat informace pro přípravu a realizaci strategie zaměstnanosti, jako je tomu obdobně v Bavorsku. Jedním z typů těchto informací je například pravděpodobnost nahrazení lidské práce v rámci dané profese, jak ukazuje následující graf, který vychází z údajů Bundesagentur fur Arbeit, Statistik. Na základě jejich poznání lze očekávat, že největší změny budou u výrobních profesí, ale i v cestovním ruchu či IT oblastech, naopak nejjistější si mohou být zaměstnaní v sociálních a kulturních profesích či ve zdravotnictví.

 

 

Tento typ informací lze přetransformovat do územního hlediska a zkoumat intenzitu očekávaných změn z prostorového vnímání, jak ukazuje následující kartogram.

 

Vysoká pravděpodobnost (>70%) záměny zaměstnance v důsledku působení průmyslové revoluce 4,0 do okresů v Bavorsku, v %

 

 

 

 

 

 

Kontakt:

Ing. Miloslav Chlad, Ph.D.

Ředitel krajské správy ČSÚ v Plzni

Tel.: 377 612 279

E-mail: miloslav.chlad@czso.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688