Metro exkluzivně jedná o prodeji hypermarketů Real s X+Bricks

Německá obchodní společnost Metro exkluzivně jedná o prodeji své divize hypermarketů Real s konsorciem, které vede realitní investorská společnost X+Bricks. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Metro v České republice provozuje velkoobchody Makro a jeho největším akcionářem je skupina EP Global Commerce (EPGC) českého miliardáře Daniela Křetínského a slovenského investora Patrika Tkáče.

Firma od května jednala o prodeji také s konsorciem, které vede společnost Redos Real Estate. Tato jednaní však podle dnešního prohlášení byla ukončena. Metro si ani nehodlá ve firmě Real nechat podíl. Případnou dohodu však budou muset schválit antimonopolní úřady.

Divize Real se potýká s problémy už roky, a to kvůli silně konkurenčnímu německému trhu, kterému dominují diskontní obchody Aldi a Lidl, ale také kvůli růstu prodeje přes internet, který ohrožuje hypermarkety i v jiných částech světa. Za devět měsíců letošního fiskálního roku se srovnatelné tržby v řetězci Real snížily o 0,8 procenta a společnost Metro zaúčtovala mimořádné odpisy hodnoty divize 385 milionů eur (9,8 miliardy Kč).

Metro hodlá současnou fázi jednání uzavřít do konce ledna. V rámci dohody by konsorcium mělo získat také internetové stránky Real.de a 80 realit. Konsorcium plánuje nadále provozovat některé z více než 270 obchodů Real, většina obchodů by měla být prodána dalším společnostem, jako je Kaufland, Edeka, Rewe či Tegut.

Společnost X+Bricks na začátku měsíce nabídku na hypermarkety zvýšila. Původně plánovaná nabídka firmy Redos, která počítala s tím, že si Metro ponechá v divizi podíl, naopak byla ukončena bez dohody. Plánovaný prodej firmě Redos kritizoval Křetínský, podle kterého byla cena příliš nízká.

Firmu X+Bricks založil loni v srpnu bývalý ředitel realitní firmy Corestate Sascha Wilhelm. Specializuje se na investice do nemovitostí spojených s prodejem potravin, například do supermarketů, diskontních prodejen a maloobchodních skladů.

Skupina Metro má ve 26 zemích přes 770 velkoobchodů Cash & Carry, které zaměstnávají přes 150.000 lidí. V České republice je skupina zastoupena od roku 1997. Její divize Makro Cash & Carry ČR provozuje v Česku 13 velkoobchodních center.


Zařazenočt 05.12.2019 15:12:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/4288652/metro-exkluzivne-jedna-o-prodeji-hypermarketu-real-s-xbricks.html
KategorieAkcie

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V