Hypotéky na 40 let. Šance pro mladé na bydlení, odborníci ale varují

České banky začaly reagovat na stále rostoucí ceny nemovitostí. Klientům nabízejí hypotéku až na 40 let. Chtějí tím pomoci mladým rodinám do 35 let, které při současné situaci na trhu s nemovitostmi na vlastní bydlení nemají peníze.

Nižší splátky rozložené do 40 let. To je cesta tuzemských bank, jak poskytnout mladým rodinám hypotéku. Řada z nich si ji totiž kvůli přísným limitům České národní banky nemůže dovolit.


"My víme, že toto je jedna z věcí, která může pomoci klientům. Vychází to z průzkumů, je to na základě poptávky," řekl produktový manažer Wüstenrot Marian Holub.


Banky tak reagují na nedostatečnou nabídku bydlení v Česku, která tím pádem žene ceny nemovitostí vzhůru. "Tuto možnost vnímáme jako zajímavou zejména pro mladší klienty i vzhledem k tomu, že jejich příjmy na začátku kariéry bývají zpravidla nižší než po 10 letech," vysvětlil mluvčí mBank Štěpán Dlouhý.

 


"Prodlužování splatnosti obecně mírně snižuje splátky a tím pomáhá splnění požadavků u hraničních případů," prohlásil generální ředitel Hypoteční banky Jiří Feix.


Při ceně nemovitosti pět milionů by tak člověk měsíčně u hypotéky na 40 let splácel o 2,5 tisíce méně než u úvěru na 30 let. Má to ale háček. "Vždycky se vyplatí 30, protože člověk méně zaplatí na úrocích," objasnila hypoteční poradkyně Nikola Bartoníčková.


Ekonomové ale hlavně vidí riziko v délce zadlužení. Při hypotéce na 40 let by ji člověk mohl splatit až v 75 letech. "To je už pokročilý věk a hrozí, že ten člověk nebude schopný splácet," sdělil ekonom Lukáš Kovanda.

 


Přestože tuzemské banky postupují při poskytnutí hypotéky podle zákona, Česká národní banka extrémně dlouhé úvěry nedoporučuje. "ČNB doporučuje, aby splatnost hypotečního úvěru nepřesahovala 30 let. Pokud by se jeho ekonomická situace zhoršila, hrozí riziko, že úvěr nedokáže splatit," uvedla mluvčí ČNB Petra Vodstrčilová.


Češi půjčky splácí nejlépe v historii. Podle statistik teď hypotéku není schopen splácet v průměru přibližně jeden člověk ze sta.
 


Zařazenoso 23.11.2019 20:11:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/hypoteky-na-40-let-sance-pro-mlade-na-bydleni-odbornici-ale-varuji.html

Zprávy a články k hypotékám




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.