Záznam ČNB: Pro vyšší sazby hlasovali Vojtěch Benda a Tomáš Holub

Pro zvýšení úrokových sazeb o čtvrt procentního bodu hlasovali na jednání bankovní rady České národní banky 7. listopadu členové rady Vojtěch Benda a Tomáš Holub. Vyplývá to z dnes zveřejněného záznamu z jednání rady. Zbylých pět členů rady hlasovalo pro ponechání úrokových sazeb beze změny. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstala na dvou procentech.

ČNB minulý týden také představila novou prognózu, ve které banka zhoršila pro příští rok odhad růstu české ekonomiky na 2,4 procenta ze srpnových 2,9 procenta. Odhad růstu pro letošní rok ČNB nechala na 2,6 procenta. Pro rok 2021 ČNB počítá s růstem ekonomiky o 2,8 procenta, v srpnu odhadovala růst o tři procenta.

Ze záznamu vyplývá, že většina členů bankovní rady vyhodnotila rizika prognózy jako protiinflační, tedy působící proti růstu cen. Zároveň všech sedm členů rady podle záznamu vnímá známky zhoršení domácí ekonomiky od posledního jednání. "Byly zmíněny negativní signály hlavně z průmyslu, na který dopadá zpomalení v zahraničí. Panovala také shoda na přetrvávající provázanosti české ekonomiky zejména s Německem," uvádí záznam.

Během jednání se rada také několikrát podle záznamu věnovala otázce možného ohrožení stability inflačních očekávání, když nelze v nejbližší době u inflace vyloučit ani překročení tříprocentní hranice.

"Přestože si bankovní rada toto riziko uvědomuje, většina jejích členů nevnímá případné krátkodobé vybočení z tolerančního pásma v nejbližších čtvrtletích jako ohrožení jeho kredibility (pozn. dvouprocetního inflačního cíle)," uvádí záznam. Zároveň zazněl i argument, že rada již není schopna svým rozhodnutím ovlivnit případný nárůst inflace přes tři procenta v nejbližším období.

U inflace ČNB v nové prognóze odhad pro čtvrté čtvrtletí příštího roku zvýšila na 2,5 procenta. V srpnu počítala s 2,1 procenta. Pro první čtvrtletí 2021 banka odhad zvýšila na 2,1 procenta z předchozích dvou procent.


Zařazenopá 15.11.2019 09:11:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/4271836/zaznam-cnb-pro-vyssi-sazby-hlasovali-vojtech-benda-a-tomas-holub.htm...
KategorieDluhopisy


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.