TNBiz (TN.cz)
Alternativní investice  |  08.11.2019 21:56:58

Nejen vzácná desetikoruna: Za některé bankovky dostanete i statisíce, vzácné mince pak mají hodnotu i miliony

Za bankovku dostat i půl milionu! Stačí najít tu správnou a odnést ji k ocenění numismatikovi. Kromě vzácné desetikoruny, jejíž existence vyvolala mezi Čechy velký poprask, existují i další české bankovky a mince, za které můžete dostat opravdový balík peněz.

Najdeme je v peněženkách, obchodech i bankomatech. Vypadají jako obyčejné platidlo, mohou mít ale obrovskou cenu. 

"Mezi takovou poslední atraktivní bankovku, kterou může klient najít ve své peněžence, je dvoutisícovka. Vypadá úplně stejně jako jakákoliv jiná bankovka, akorát se to liší v sérii. Je to série E 01 až E 23 a poslední číslo není vyšší jak pět set. Tato bankovka se prodává zhruba za 20 tisíc korun. Záleží tedy na stavu a zachovalosti," popisuje numismatik Jan Jelínek.

Kdybyste objevili v peněžence právě tuto 2 tisícovku nebo jinou vzácnou bankovku, obraťte se určitě na odborníky. Jednoduše si najděte na internetu nejbližší numismatiku nebo případně soudního znalce, který vám poradí. Nejde jen o speciální bankovky, vysokou cenu mohou mít i mince.

 

"Mezi mince, které můžete v peněženkách ještě najít, je 10 koruna z roku 1993. Na minci je hodnota menší opticky a čárka tam prochází nad středem K. Když si porovnáte dvě desetikoruny z roku 1993 a budou vypadat stejně, tak nemáte vzácnou variantu. Můžete ale i najít desetikorunu z roku 1995 s nápisem Specimen, těchto mincí bylo vyraženo pouze 120 kusů. Česká národní banka tyto mince posílá jiným Centrálních bankám po světě, aby věděli, co se na minci nebo bankovce změnilo a jaká je ta platná," popisuje Jelínek.

Vzácnými se mince a bankovky stávají nejen sérií písmen a čísel, může jít i o mince ražené na zkoušku, právě jako u té desetikoruny s malým , které se poté dostaly do oběhu. Ve zkratce ale u cenných platidel rozhoduje motiv, ročník a poptávka.

 

Další vzácnou bankovkou je dvousetkoruna z roku 1993, "zairovka". Tu už v peněžence nenajdete a je i neplatná. Na proužku, na kterém obvykle bývá napsáno nebo Kčs a hodnota bankovky, je v tomto případě vyraženo "Republic Zaire". "Tato bankovka se prodává v řádu stovek tisíc korun," upřesňuje numismatik.


 

Jestli vám ceny mincí a bankovek přijdou stále nízké na to, abyste doma prohledali půdy, možná vás zaujme částka, za kterou se před dvěma lety vydražil starý dukát. "Naše aukční síň dražila Svatováclavský desetidukát a dvoudukát z roku 1937 a vydražil se tehdy za neuvěřitelných 17,5 milionu korun. Hodnota té mince by byla dnes okolo 25 miliónů," uvádí Jiří Jelínek.

Na oceňování mincí existují katalogy. Jsou v nich platidla, která byla vydána na našem území od roku 1918 až po současnost. V něm můžete najít podle počtu vyražených kusů, která by mohla být vzácnější. Mince a bankovky, které jsou vydány pouze v tisících až desetitisících kusech, mají větší hodnotu než je ta nominální.



TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Poslední zprávy z rubriky Alternativní investice:

13.04.2024  ZLATO: Proč stále roste? Richard Vrdlovec (GOLDA.IO)
09.04.2024  Známka ke stovce českého typografa Ceskaposta.cz (Česká pošta)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688