Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  06.11.2019 08:23:22

Moneta po silném 3Q zvyšuje výhled ročního zisku a potvrzuje jej pro dividendu


Bankovní skupina Moneta Money Bank dosáhla ve třetím čtvrtletí roku čistého zisku 1,06 miliardy korun nad očekáváním trhů (969,3 mil. dle konsensu Bloomberg) při kvartálním úrokovém výnosu těsně nad 2 miliardami korun. Silnější výsledky vedly banku ke zlepšení celoročního výhledu pro čistý zisk na 4 miliardy korun z dosavadního výhledu 3,8 mld. . Moneta potvrdila výhled pro hrubou roční dividendu ve výši 6,65 na akcii v letech 20192021.

Na úrovni prvních devíti měsíců roku 2019 Moneta vykázala čistý zisk ve výši 3,1 miliardy , ziskovost očištěná o jednorázové vlivy se meziročně zvýšila o 13,3 %.

Provozní růst

Retailové úvěry bance za devět měsíců roku meziročně vzrostly o 22,3 %, dle komentáře banky „zejména díky skvělému růstu hypotečního portfolia o 45,4 % a stabilnímu růstu portfolia spotřebitelských úvěrů o 9,3 %“. „Významný meziroční růst v segmentu živnostníků a malých firem o 60,6 % je doprovázen stabilní pozicí v SME segmentu,“ uvedla banka.

Klientské vklady Monetě meziročně vzrostly o 21,5 %. „Zejména v retailu byl růst podpořen úspěšnou nabídkou spořicích účtů prostřednictvím digitálních kanálů (retailový segment vzrostl meziročně o 20,3 % a z toho počet nových spořicích účtů se meziročně zvýšil o 23,2 %, komerční segment vzrostl meziročně o 23,9 %),“ uvedla banka. Počet nově získaných klientů se meziročně zvýšil o 320 %, resp. o 27,7 tisíc, což banka vysvětluje zejména speciální nabídkou spořících účtů a silným růstem klientů mobilního bankovnictví meziročně o 37,7 %.

Objem kreditních karet a kontokorentů se meziročně bance snížil o 4,8 %.

Finanční výsledky, ziskovost

Konsolidovaný čistý zisk 3,1 miliardy za devět měsíců roku 2019 představuje návratnost hmotného kapitálu ve výši 17,8 %. Celkové provozní výnosy se meziročně zvýšily o 4,1 %, a to zejména díky meziročnímu růstu čistých úrokových výnosů o 8,7 %, doprovázené solidním růstem čistých výnosů z poplatků a provizí o 7,2 %, uvádí banka.

Připomíná prodej historického portfolia úvěrů v selhání („NPL”) v nominální hodnotě 2,6 miliardy , který přinesl zisk před zdaněním ve výši 331 milionů .

„Meziroční růst provozních nákladů o 7,3 % byl způsoben především vyšším příspěvkem do Fondu pro řešení krize a také pokračujícími investicemi do IT infrastruktury a digitalizace skupiny Moneta vedoucími ke zvýšení odpisů a amortizace,“ vysvětluje banka na nákladové straně. „Nízké náklady na riziko na úrovni 27 bazických bodů jsou zejména podpořeny úspěšnými prodeji historického portfolia úvěrů v selhání a také pokračujícím příznivým makroekonomickým prostředím,“ uvádí dále.

Tabulka: konsolidovaný výkaz zisku a ztráty za období devíti měsíců končící 30. září 2019 (neauditovaný)


„Jsem velmi hrdý na naše zaměstnance, že se nám společně znovu podařilo doručit výsledky, které překročily naše závazky i cíle vůči našim akcionářům. Velmi důležitým ukazatelem skvělé kondice naší banky je stále se zlepšující běžná ziskovost, zatímco čistý zisk je i nadále ovlivněn prodeji historického portfolia úvěrů v selhání, které jsou již prakticky dokončeny. MONETA se tak nyní bude muset soustředit na svou strategii organického růstu a trvale udržitelné ziskovosti do budoucna. A naše aktuální výsledky ukazují, že jsme na správné cestě,“ komentoval výsledky Tomáš Spurný, generální ředitel a předseda představenstva.

Výhled

Moneta dále zlepšila výhled celoročního hospodaření. Na úrovni čistého zisku počítá nově s úrovní rovno nebo větší 4 mld. (v únoru to bylo rovno či více 3,7 mld. , zlepšeno v srpnu na 3,8 mld. ). Na úrovni celkových provozních výnosů se výhled posunul z úrovně rovno či lepší než 10,3 mld. na totéž pro 10,4 mld. . Moneta potvrdila výhled pro hrubou roční dividendu ve výši 6,65 na akcii v letech 20192021.

Tabulka: výhled Moneta Money Bank pro rok 2019:

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688