TNBiz (TN.cz)
25.10.2019 07:18:55

Počasí ve světě: Kalifornii opět sužují rozsáhlé požáry. Tisíce lidí musely opustit domovy

Hasiči v americké Kalifornii bojují s požáry, které vypukly hned na několika místech. Plameny zničily až deset tisíc akrů v oblasti Sonoma County a šíří se dál. Lidé museli opustit své domovy a čekají, zda o ně nepřijdou. Další požár ohrozil také sever Los Angeles.

Zatím, co se americká Kalifornie stále vzpamatovává z loňských požárů, vypukly v zemi další. Tentokrát na severu státu v oblasti Sonoma County. A hasičům se je nedaří dostat pod kontrolu. Práci jim totiž komplikuje silný vítr, který dosahuje rychlosti až 112 km/h. I když meteorologové očekávají, že se během pátku zmírní, o víkendu by měl znovu udeřit.

Zatím požár zničil 10 tisíc akrů. Až dva tisíce lidí byly evakuovány. Většina z nich podle deníku BBC nestačila zabalit své věci. Někteří se také obávají, že je plameny připraví o jejich domovy. Například šestaosmdesátiletý Dwight Monson odjel se svou rodinou pryč a ze svého auta poté sledovali, jak se plameny blíží k jejich majetku.

Lidé se ocitli i bez elektřiny. Společnost Pacific Gas & Electric přerušila dodávky energie v patnácti městech na jihu Kalifornie. Chce tak předejít riziku vzniku náhodných požárů. A další přerušení hrozí ještě 300 tisícům lidí. 

Hasiči s plameny bojují také na severu Los Angeles. Požár vypukl u Santa Clarity a během pár hodin se mu podařilo zničit 3 700 hektarů. Tisíce lidí opustily domovy a odešly do připravených provizorních center. Plameny ohrozily také místní farmu. Nezisková organizace The Gentle Barn se proto rozhodla evakuovat všechna zvířata.

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty