Tvrdá odplata za invazi do Sýrie. Česko zastavilo prodej zbraní Turecku

Některé země EU včetně Česka vyhlásily zbrojní embargo na vývoz zbraní do Turecka - jako odplatu za tureckou invazi na sever Sýrie. Tahle vojenská operace si už vyžádala už nejméně 50 civilních obětí. O život přišla i kurdská politička, kterou nejspíš popravili syrští povstalci podporovaní Tureckem. Kvůli napjaté situaci v Sýrii v pondělí v Lucemburku zasedali i ministři zahraničí členských států EU.

Hervin Chalafová - pětatřicetiletá kurdská politička a lidskoprávní aktivistka, která se přes noc stala symbolem utrpení syrských Kurdů. O víkendu ji podle kurdských médií z auta vyvlekli ozbrojenci podporovaní Tureckem. Předtím, než ji ukamenovali, ji znásilnili a vše natočili.

 

Turecká ofenziva proti Kurdům na severu Sýrie má na kontě už nejméně 50 civilních obětí. Zhruba 100 tisíc lidí muselo uprchnout ze svých domovů. O víkendu navíc ze zasažené věznice uteklo okolo stovky příznivců Islámského státu.

 

"Kvůli tomuto útoku riskujeme vytvoření neudržitelné humanitární situace a znovuvytvoření Islámského státu v této oblasti. V souvislosti s tím jsme už dali Turecku na vědomí, že zastavíme prodej zbraní," prohlásil francouzský prezident Emmanuel Macron.

 

Zbrojní embargo na Turecko už uvalila řada zemí Evropské unie - například Francie, Německo, Španělsko nebo Rakousko. Večer se k nim připojilo i Česko. Šéfové diplomacie v pondělí o jednotném postupu vůči turecké vládě jednali na summitu v Lucemburku.

 

 

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) si před odletem ještě pozval na kobereček tureckého velvyslance. Se zavedením sankcí, na rozdíl od Spojených států, ale zatím EU váhá. "V tuto chvíli je potřeba pokračovat v dialogu s Tureckem, které by mělo ale zároveň ukončit tu operaci. Zároveň by členské státy měly koordinovat opatření, co se týče vývozu zbraní," vyjádřil se k situaci Petříček.

 

Zastavit vojenskou operaci ale Turecko zatím v plánu nemá. Jeho jednotky teď míří do příhraničního města Manbidž. Zbrojní embargo turecký prezident Recep Tayyip Erdogan odsoudil. "Vezměte prosím na vědomí, že jsme členy NATO. V tuto chvíli jsme pronásledováni teroristickou organizací a na základě článku 5 byste měli být na naší straně," vzkázal Erdogan Unii.

 

Kurdským milicím mají nově pomoct syrské jednotky, které už do oblasti vyslal prezident Bašár Asad.


Zařazenopo 14.10.2019 20:10:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/tvrda-odplata-za-invazi-do-syrie-cesko-zastavilo-prodej-zbrani-turecku.html
Přílohy
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.