08.10.19 Technická analýza IOTA/USD – vyjde kulaté dno a změní se díky tomu trend?

0
(0)
Ing. Jaroslav Jarolím
Ing. Jaroslav Jarolím
Šéfredaktor, vystudovaný ekonom, který našel zálibu v teoretické a investiční ekonomii. Zabývám se i technickou a fundamentální analýzou. Na webu mám na starost hlavně tvorbu analýz, vzdělávacího obsahu, zadávání úkolů a novinek. Téměř vše, co na Kryptomagazinu vyjde, mi projde pod rukama. Především se snažím, abychom čtenáře v klíčových investičních okruzích vzdělávali.

Tak máme už přes tři týdny od poslední analýzy na IOTu a mnoho se za tu krátkou dobu stihlo odehrát. Bitcoin bohužel zavelel a strhl s sebou samozřejmě i tento coin. Byla to škoda, neboť měla IOTA dobře našlápnuto a rýsoval se nám v grafu bullish pattern.

Tenhle pozitivní scénář ale nevyšel a jak všichni víme, tak došlo k tvrdému pádu, kdy IOTA během pár hodin ztratila více jak 15 % ze své hodnoty. Nicméně, trh se od té doby do jisté míry vzpamatoval a většinu z předchozího propadu se povedlo umazat.

Aktuální situace na 4H TF IOTA/USD

analýza IOTA

Tvrdý propad

Spekuloval jsem nad tím, že by se mohl zformovat rostoucí triangl, který by vyústil v další pokračování up. Nicméně, tuhle moji hypotézu trh hodně rychle zneplatnil, protože kurz vyklesal do úrovně 0.2766 USD. Hranice se potvrdila jako support, neboť proběhl odraz up. To ale dlouho nevydrželo a cena vyklesala zpátky pod úroveň 0.2766 USD, kde došlo k pozitivní, leč krátké reakci. Pak nastal ten nepříjemný výplach, díky kterému medvědi srazili cenu rovnou přes tři úrovně.

První byla již zmiňovaná 0.2766 USD a dalšími byly 0.2642 USD a 0.2533 USD. Kurz těmito supporty projel jako kulka melounem. Propad se zastavil až na S/R levelu 0.2434 USD a v zde v podstatě došlo k první pozitivní reakci kurzu. Následně se cena na krátkou dobu zvedla, ale pak se zase vrátila do této úrovně. Netrvalo dlouho a další odraz byl na spadnutí, ale tentokrát už býci měli větší sílu. Jenomže, jak rychle se trh zvedl nahoru, tak stejně rychle zase ztratil. Volatilita byla vysoká a stačilo pouze pár hodin na to, aby kurz strmě změnil směr.

Uptrendový kanál

Trh měl nějakou dobu problém se dostat skrze hladinu na 0.2642 USD, ale po mnoha pokusech se to nakonec povedlo. Ta extrémní volatilita na obě strany se nakonec umoudřila a máme z toho vcelku pěkný velmi krátkodobý trend, který je držen v rámci zakresleného uptrendového kanálu. Bylo by moc fajn, kdyby se v něm i nadále trh držel. Je ale pravda, že už jsem těchto kanálů na kryptu viděl tolik a většinou dlouho nevydržely. Více relevantní jsou tedy zaznačené úrovně.

Momentálně se tedy bojuje o rezistenci na 0.2845 USD a kurz v tuto dobu konsoliduje na supportu 0.2762 USD. Vzhledem k aktuálnímu trendu na 4H časovém rámci, tak se dá předpokládat, že dojde brzy k odrazu, který by podpořil průraz nejbližší rezistence. To by vyvolalo další posílení a následující překážkou by byla hranice 0.2994 USD. A poslední velká překážka je nejbližší vrchol v úrovni 0.3154 USD. Když bychom graf oddálili, tak je jasné vidět, že proražením tohoto poslednho zmíněného levelu by se vytvořilo moc hezké kulaté dno.

A kulaté dno je přesně to, co bychom potřebovali pro změnu trendu. Nicméně, neckline kulatého dna považuji až úroveň v 0.3320 USD. Vytvoření tohoto kulatého dna je tedy zatím jen zbožným přáním a do té doby se situace může ještě hodně dynamicky změnit.

Indikátory

Z RSI víme, že finální odraz proběhl sice už v přeprodané oblasti, ale ne moc hluboko. Což se dá považovat za pozitivum. Aktuální hodnota indikátoru je necelých 54 bodů, což znamená, že prostoru pro další pohyb na sever je spousta. Proto taky předpokládám, že trh se bude i následující dny držet v rámci uptrendového channelu. Bohužel, další indikátor MACD ukazuje, že momentum up není moc silné a každou chvíli se může situace k horšímu změnit. Co se týče Stochastic RSI, tak momentum je zde negativní.

Závěr

Když by se opravdu vytvořilo kulaté dno, tak bych byl na IOTu hodně bullish. Tedy, musí to být samozřejmě podpořeno dobrou tržní situací na Bitcoinu. Jestli půjde BT do pekel, tak půjde i IOTA. Jestli se ale scénář s kulatým dnem potvrdí, tak to si budeme muset počkat do listopadu. Doba je to dlouhá a za tu dobu se situace může dosti změnit.

Co číst dále?

07.10.19 Technická analýza XRP/USD – jako na houpačce?

POZOR: Žádné údaje v článku nejsou investiční radou. Před jakýmkoliv investováním proveďte vlastní research a analýzu, vždy obchodujete jen na své vlastní riziko. Tým kryptomagazin.cz důrazně doporučuje individuální zvážení rizik!

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasujících 0

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
spot_img