ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Investice  |  04.10.2019 12:54:24

Proč se německá vláda zatím brání rozpočtové injekci?

Tlak na německou vládu roste. Poslední čísla z Německa podle našich odhadů ukazují na další pokles ekonomiky ve třetím kvartále a jenom velice pomalé oživení v roce 2020 (za předpokladu absence nových negativních šoků). Hlavní německé ekonomické instituty proto v tomto týdnu srazily své odhady růstu na tento a příští rok na 0,5% a 1,1% (my jsme ještě pesimističtějsí 0,4% a 0,8%). A s tím sílí i volání po rozpočtovém stimulu do slábnoucí ekonomiky. To je však slyšet především ze zahraničí. Zdá se, že v tuto chvíli se v samotném Německu k ničemu velkému neschyluje.

Jedním z důvodů je skutečnost, že německá rozpočtová bilance se nehledě na nová opatření bude zhoršovat kvůli nižším příjmům narážejícím na v tuto chvíli již relativně rychlý růst investičních výdajů - přes 8%. Další zrychlení investičních výdajů by přitom zatím nemuselo splnit kýžený účel. Německá ekonomika má totiž v tuto chvíli dvě velice rozdílné tváře. Padající exportně zaměřený průmysl a velice dobře prosperující maloobchod a stavebnictví. Již dnes kvůli omezeným kapacitám ve stavebnictví rostou ceny vládních investic o 4-5% meziročně - další navýšení investiční aktivity vlády by mohlo ve finále jen tlačit na další zvýšení cen.

Proto pravděpodobně německá vláda vyčká s dodatečným stimulem až na situaci, kdy se nákaza z exportně zaměřeného průmyslu přesune do dalších odvětví německé ekonomiky a projeví se i na trhu práce. V tuto chvíli může být pro stabilizaci důvěry mezi podniky a domácnostmi důležitější spíše udržovat rozpočtovou flexibilitu a jasně demonstrovat ochotu ekonomice v těžších chvílích pomoci.

To se v zásadě začíná trochu dít. Podle zpráv z agentury Bloomberg by v první fázi mohla německá vláda reagovat na další zhoršení situace oznámením nových investic tak, aby zabránila dalšímu zhoršování nálady mezi podnikateli. Tyto investice však mohou nabíhat několik kvartálů nebo let. Pokud by bylo třeba reagovat rychleji na zhoršující se situaci na trhu práce, připravila by pravděpodobně německá vláda balík krátkodobějších rychlých opatření. Ta by podle Bloombergu mohla dosáhnout až 55 miliard eur - na papíře jsou opatření jako šrotovné na nákup elektrických aut. K tomu má však Německo nehledě na mizerné zprávy z průmyslu zatím stále daleko...




K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688