02.10.19 Technická analýza EOS/USD – po tvrdém propadu slabé oživení

0
(0)
Ing. Jaroslav Jarolím
Ing. Jaroslav Jarolím
Šéfredaktor, vystudovaný ekonom, který našel zálibu v teoretické a investiční ekonomii. Zabývám se i technickou a fundamentální analýzou. Na webu mám na starost hlavně tvorbu analýz, vzdělávacího obsahu, zadávání úkolů a novinek. Téměř vše, co na Kryptomagazinu vyjde, mi projde pod rukama. Především se snažím, abychom čtenáře v klíčových investičních okruzích vzdělávali.

Tak už mámě po posledním velkém pohybu za sebou analýzy na Litecoin, či Ethereum. Z těch menších altcoinů jsem se zaměřil i na BNB. Myslím si, že je tedy na čase se podívat na další alt a tentokrát to bude EOS. Od toho výplachu uběhlo více jak týden, takže už máme i nějaká data, která nám mohou něco naznačit o dalším vývoji. Stejně jako celý kryptotrh, tak i EOS měl moc hezký vývoj po celé jaro.

Díky tomu se kurz tohoto altu dostal až na 8.65 USD. Nicméně, hned na začátku června se momentum rázně obrátilo a výsledkem je pokles až po 3.2 USD. Z čehož vyplývá, že kurz vyklesal po dno z minulého měsíce o více jak 70 %. Což je za tak krátkou dobu opravdu extrémní situace.

Aktuální situace na 4H TF EOS/USD

analýza EOS

Už čtyřměsíční pokles

Pokles trvá až na krátké korekce up už čtyři měsíce. Jak jsem se zmínil v úvodu, tak ten pokles ke dnu znamenal více jak 70% ztrátu. Z čehož tedy vyplývá, že ti, co nakupovali v závěru jara a uvěřili v alt sezónu, tak se nyní necítí asi moc dobře. Od té doby byl pokles dost strmý a občasné korekce up byly hodně agresivní a mohly v investorech dost často vzbuzovat pocit, že už se situace překlápí. Tahle domněnka ale byla pokaždé omyl, protože brzy na to se cena zase sklouzla jak po skluzavce.

Poslední taková korekce na sever se odehrála na konci srpna v úrovni 3 USD a to několikrát. Tahle úroveň se vzápětí potvrdila jako support hned dvakrát a následně došlo k agresivnímu růstu. Raketa odstartovala a znamenala pokoření S/R levelů na 3.39 USD a 3.81 USD. Tyhle agresivní starty právě fungují pro retail jako neustále se opakující pasti, do kterých opakovaně lidi skáčou. Stejně tak rychle, jak šel kurz up, tak i dolů, když byl postup na sever zamítnut na hranici 4.12 USD.

(Ne)očekávaný výplach

Na Bitcoinu byl velký pattern, volatilita se neustále snižovala a objemy klesaly spolu s tím. Bylo tedy víc něž očekáváné, že dojde k velkému pohybu. Vesměs se očekával spíše breakout up, ale těsně před výplachem začalo být asi jasné, že půjdeme dolů. To odstartovalo i tvrdý pokles na EOSu. během několika hodin propad znamenal ztrátu skoro 34 %. Tento coin dostal tvrdou nakládačku.

Z grafu můžeme vidět, že první pozitivní reakce byla na supportu 3.39 USD a zpočátku opravdu došlo ke zbrždění cesty na jih. Netrvalo ale dlouho a další pohyb tím nevyžádaným směrem pokračoval a spolu s tím medvědi prorazili předešlé dno v levelu 3 USD. V podstatě byla tahle hranice proražena velmi lehce, což vyvolalo další pokles, který se definitivně zastavil až na supportu 2.52 USD.

Nákupní tlak v této hladině výrazně zesílil a zdařilo se cenu vyhnat zpátky k předešlé úrovni na 2.72 USD. Pak trh po několik dní zkonsolidoval do formy bear flagu a proto se dalo očekávat, že půjdeme ještě níže. Jak je vidno, tak to se nestalo a k breakoutu došlo skrze horní hranu. Logickým závěrem bylo další posílení, ale očividně se nepovedlo býkům pokořit silnou hladinu 3 USD, kde proběhl odraz.

Co teď?

Cena se sice od aktuální rezistence odrazila, ale stále je tu šance. Je tu šance, že to, co vidíme, je právě příprava na avizovaný průraz. Je samozřejmě jasné, že se jedná jen o korekci a je tedy dost pravděpodobné, že bude i pokračovat. Samozřejmě nevěřím, že se odehrává změna trendu. Jestli se býkům povede průraz rezistence, tak korekce up bude pokračovat. Zásadní hladinou je cenová úroveň 2.52 USD. Kdyby nakonec došlo k propálení tohohle supportu, tak se dá očekávat další tvrdý výplach na trhu s EOS.

Indikátory

Na RSI je jasné, že prostor pro růst tu stále existuje. Křivka se totiž ještě ani nedotkla hranici 70 bodů. Nicméně, na druou stranu se samozřejmě vytvořil prostor i pro ten negativní scénář. Na MACD se zdá, že se u křivek schyluje k bearish crossu, což by samozřejmě negativně ovlivnilo další vývoj. Na Stochastic RSI zatím stále vládne negativní momentum.

Závěr

Ze samotné analýzy vyplývá, že se moc nedá očekávat nějaká dramatická změna v tom, co už je několik měsíců zavedeno. Jsme v jasném downtrendu a zatím moc není šance přemýšlet o změně. Alespoň tomu nic v grafu nenasvědčuje. Dá se tedy teď jen očekávat krátká korekce, která může být i vcelku agresivní, jak tomu bylo v minulosti. Finální směr trendu to ale nakonec stejně nezmění.

Co číst dále?

01.10.19 Technická analýza komodity palladium – Bull run směle pokračuje

POZOR: Žádné údaje v článku nejsou investiční radou. Před jakýmkoliv investováním proveďte vlastní research a analýzu, vždy obchodujete jen na své vlastní riziko. Tým kryptomagazin.cz důrazně doporučuje individuální zvážení rizik!

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasujících 0

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
spot_img