TNBiz (TN.cz)
Důchody a penzijní  |  01.10.2019 13:17:44

Čeští důchodci jsou v Evropě chudí příbuzní. Nejlíp si žijí v Lucembursku

Vláda schválila nařízení, podle kterého se v příštím roce zvýší důchody. Průměrná penze poroste o 900 korun. Podle údajů Eurostatu na tom ale čeští důchodci nejsou zrovna nejlíp. V EU průměrně senioři berou 95 % příjmu ekonomicky aktivní populace, v Česku je to 79 %.

Průměrný měsíční důchod, který činí necelých 13 500 korun, by měl od příštího roku stoupnout o 900 korun. Podle zákonné valorizace by měli důchodci od ledna brát v průměru o 749 korun měsíčně více, vláda se ale rozhodla jim přidat ještě 151 korun navíc.

Podle nařízení kabinetu by si měli všichni senioři polepšit o 371 korun (151 korun oproti valorizaci a 220 korun, o které se zvyšuje pevná část důchodu). Celkové zvýšení bude záležet na výši penze. O 5,2 procenta má totiž růst výměra důchodu, která se vypočítává na základě odpracovaných let a výše výdělku.

I přes růst důchodů na tom ale čeští důchodci v porovnání s ostatními evropskými seniory nebudou zrovna nejlíp. Přesnou výši průměrných důchodů statistický úřad Eurostat neudává. Zveřejňuje ale porovnání střední hodnoty tzv. čistého disponibilního příjmu důchodců se stejným příjmem mladší populace. 

Čistý disponibilní příjem si lze představit jako to, co člověku opravdu zůstane "v kapse". Jde tedy o čistý měsíční příjem - nejen výdělek ze zaměstnání, ale třeba také sociální nebo rodinné dávky. V případě penzistů jeho velkou část tvoří starobní důchod.

U ekonomicky aktivní, normálně zaměstnané osoby zase bude čistý disponibilní příjem odpovídat jeho či jejímu čistému výdělku za zaměstnání. Do čistého disponibilního příjmu se ale nezapočítávají například příjmy z pronájmu nemovitostí," vysvětlil ekonom Lukáš Kovanda.

Eurostat tedy nejdříve vypočítá průměrný příjem ekonomicky aktivní populace v dané zemi - zbavený daní a sociálních odvodů, ale "obohacený" o různé dávky. Ten poté tvoří 100 %. Pokud by tedy disponibilní příjem ekonomicky aktivního obyvatelstva činil například 30 tisíc a důchodci pobírali 80 % z něj, brali by 24 tisíc.

Poslední data Eurostatu pocházejí z roku 2017. V Česku tehdy penzisté pobírali 79 % zmíněného příjmu ekonomicky aktivního obyvatelstva.

Nejlépe se podle Eurostatu mají senioři v Lucembursku, kteří pobírali měsíčně dokonce více, než je tamní příjem mladších lidí (119 %). Ze států EU následovala Francie (108 %) a Řecko (105 %). Naopak relativně nejhůř na tom byli důchodci v Estonsku (62 %) a v Lotyšsku (64 %).

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688