Bezpečnostní zásady, které vás ochrání před krádeží kryptoměn

4.6
(14)
Kytka
Kytkahttps://kryptohodler.cz/
Člen týmu KM od začátku roku 2018. Zástupce hodlerské komunity, zakladatel webu KryptoHodler.cz. Autor se zaměřením na zajímavé novinky z kryptosvěta, propagátor finanční svobody a osobního rozvoje. Kytka je oddaný šiřitel "semínek" pozitivního přístupu k životu a snahy o změnu k lepšímu.

Investoři v BTC vidí jakýsi bezpečný přístav, kam se ubírají, když je kryptomarket v krizi. Víte ovšem, jak se chovat při nákupu a držení kryptoměn tak, aby vás o ně nepřipravil první hacker? 

Bezpečnostní zásady při nákupu a držení kryptoměn

Dnes si zopakujeme některé základní bezpečnostní zásady, které by měl každý kryptoinvestor znát. Samozřejmě se jedná o zahuštěnou verzi a vřele vám doporučujeme čerpat i z jiných zdrojů, abyste měli co nejvíce informací.

K tématu vám doporučujeme také: Jak se vyhnout chybám

Před vstupem na web

Než vstoupíte na nějakou stránku, tak se vždy ujistěte, že se se nejedná o podvrh. Podvodníci vytvářejí napodobeniny webů, které mají za cíl vám ukrást přihlašovací údaje na váš e-mail, bankovní účet, peněženku apod. Proto vždy důkladně zkontrolujte URL adresu a neklikejte na různé reklamy, bannery a odkazy, které vám někdo pošle např. e-mailem.

Pozor si dejte také na případ, kdy někdo vytvoří falešný web nějakého ICO. Pokud si před nákupem neověříte, že se skutečně jedná o oficiální web, tak o peníze přijdete. Totéž ostatně platí i tehdy, pokud podobnou věc uděláte na jakékoli jiné falešné stránce.

A samozřejmě kromě správné adresy zkontrolujte také platný SSL certifikát, tedy zelený zámek a „https://” vlevo před URL adresou. Známý je např. případ DNS útoku, kdy bylo z peněženek Myetherwallet odcizeno na 150 000 USD. Jak se později ukázalo, okradení uživatelé MEW ignorovali právě absenci platného SSL certifikátu u napodobeniny MEW a varovnou zprávu, která jim při vstupu na fake web MEW vyskočila.

Hesla a klíče

Kryptoměny byste měli pokud možno držet na peněžence, u které jste vlastníkem privátních klíčů vy. Za nejbezpečnější se považují především vytištěné páry veřejných a privátních klíčů (tedy tzv. papírové peněženky – paperwallet) a HW peněženky (Trezor apod.). Uchovávat kryptoměny přímo na burze se příliš nedoporučuje, protože by to nebylo poprvé, kdy došlo k úspěšnému útoku.

Samozřejmostí je použití velmi silných hesel a pro každý účet si vždy vytvořte nové. Pokud jste se touto zásadou neřídili, tak vám doporučujeme, abyste si hesla změnili. Při tvorbě hesel nezapomeňte na zálohu. Svá hesla si zapište na papír a uschovejte na bezpečném místě.

Totéž udělejte s papírovými zálohami privátních klíčů, seedů a různými paměťovými kartami se zálohami peněženek apod. Nikdy si však tyto údaje neukládejte do PC či mobilu (např. na fotce apod.) a pochopitelně je nikomu nesdělujte. Pokud je to možné, tak vždy využijte 2FA. Ani zde však nezapomeňte na zálohu, abyste v případě ztráty mobilu neměli problémy s přístupem ke svému účtu.

Pozor si dávejte i tehdy, když někam zadáváte veřejnou adresu nějaké kryptoměny. Adresa musí být samozřejmě pro konkrétní kryptoměnu, kterou posíláte. A vždy byste měli pěkně znak po znaku zkontrolovat, že ji během vkládání nepozměnil virus. Takto pomalu a důkladně byste měli postupovat i při všech ostatních úkonech s kryptoměnami. Opatrnost a rozvaha je jednoduše základ.

Mohlo by vás zajímat: Časté techniky hackerů

Závěr

Bezpečnost se vyplatí nepodcenit, zvlášť, pokud jste v této oblasti nováčci. Když si nevíte rady, poraďte se – dobré rady najdete například i naší krypto skupině na Facebooku, hledejte další informace a vzdělávejte se. Jedině tak se vyhnete nemilému překvapení v podobě vykradené peněženky nebo ztracených prostředků.

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 4.6 / 5. Počet hlasujících 14

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
spot_img