NuScale zahájila spolupráci s firmou ČEZ jejímž cílem je prozkoumat možnosti využití reaktorů SMR v České republice.

Firmy budou navzájem sdílet své technické zkušenosti a hledat potenciální využití reaktorů SMR firmy NuScale k výrobě čisté elektřiny pro ČEZ v dlouhodobém časovém horizontu.

Společnost NuScale Power dnes oznámila, že s firmou ČEZ Group, která je přední českou energetickou skupinou, uzavřela smlouvu o smlouvě budoucí za účelem hledání potenciálního využití malých modulárních reaktorů (SMR) firmy NuScale jako dlouhodobé řešení na výrobu elektřiny v České republice.

Tato smlouva je dokladem vzrůstajícího zájmu zahraničních firem o technologie firmy NuScale s cílem uspokojit rostoucí poptávku po energii vyrobené z bezuhlíkatých zdrojů.

“Pevně věřím, že zjednodušené provedení našeho reaktoru SMR, které pomáhá snižovat provozní náklady, je pro firmu ČEZ ideální technologií na uspokojení rostoucí poptávky po hospodárné výrobě elektrické energie z bezuhlíkatých zdrojů,” řekl John Hopkins, generální ředitel a předseda představenstva firmy NuScale. “Tato smlouva je důkazem stále rostoucího zahraničního zájmu o naší technologii a dává nám příležitost zjistit, jak v nadcházejících letech co nejlépe v Evropě využít reaktory SMR firmy NuScale.”

Předmětem této smlouvy je sdílení zkušeností v oblasti jaderné energetiky a technických znalostí obou firem za účelem prozkoumání možnosti využití revolučních reaktorů SMR firmy NuScale. Firmy NuScale a ČEZ si budou vzájemně vyměňovat informace dodavatelském řetězci, výstavbě, provozu a údržbě jaderných technologií.

Tato smlouva je součástí strategického plánu firmy ČEZ, která hledá možné způsoby využití jaderné energie, včetně SMR a také přestavby stávajících jaderných elektráren. V České republice se z jádra vyrábí zhruba 1/3 veškeré elektrické energie. ČEZ je jednou z největších energetických společností v Evropě a v současné době v České republice provozuje dvě jaderné elektrárny.

“Na nová řešení a technologie se zaměřujeme již dlouhou dobu. Naše technologicko-inženýrská firma ÚJV Řež v současné době provádí výzkum na poli malých modulárních reaktorů, které představují důležitou budoucí alternativu, jež není možné ignorovat. Partnerství s firmou NuScale je dalším logickým krokem v našem snažení,” vysvětlil Daniel Beneš, předseda představenstva a generální ředitel firmy ČEZ.

“Naším cílem je nové trendy zavádět a nikoli je jen následovat. Česká vláda považuje inovace za top prioritu a malé modulární reaktory mohou představovat budoucnost jaderné energetiky. Jsem rád, že společnost ČEZ se v tomto oboru věnuje rozsáhlému výzkumu. Česká jaderná energetika a výzkum v této oblasti tradičně patří mezi nejlepší na světě a spolupráce s firmou NuScale na vývoji malých modulárních reaktorů je dalším důkazem kvality našeho výzkumu,” řekl Karel Havlíček, místopředseda vlády a ministr průmyslu a obchodu České republiky.

Technologie firmy NuScale je první a jedinou technologií založenou na reaktoru SMR, u které probíhá certifikace amerického úřadu NRC pro jadernou bezpečnost (U.S. Nuclear Regulatory Commission). Minulý měsíc NRC dokončil kontrolní fáze 2 a 3 a očekává se, že certifikace řešení firmy NuScale bude dokončena v září 2020.

O společnosti NuScale Power

NuScale Power vyvíjí nový modulární lehkovodní reaktor pro jaderné elektrárny, který umí vyrábět elektřinu, zajistit vytápění, odsolování vody a uplatňuje se v dalších energeticky náročných procesech. Tento průlomový malý modulární reaktor (SMR) obsahuje napájecí modul NuScale Power ModuleTM, který si firma NuScale Power sama vyvinula a vyrábí a nabízí celkový výkon až 60 MW. Jedná se o bezpečnější, menší a modulárnější verzi tlakovodní reaktorové technologie.

Díky modulární konstrukci reaktoru firmy NuScale lze do elektrárny instalovat až 12 jednotlivých napájecích modulů, které vyrábí elektřinu z bezuhlíkatých zdrojů a podstatně snižují provozní náklady oproti jaderným elektrárnám s výkonem v řádech GW.

Majoritním investorem ve firmě NuScale je společnost Fluor Corporation, globální inženýrská, stavební a manažerská společnost se 60letou zkušeností v oblasti jaderných technologií pro výrobu elektrické energie.

Společnost NuScale sídlí v Portlandu ve státě Oregon a má kanceláře v následujících městech: Corvallis, Oregon; Rockville, Maryland; Charlotte, Severní Karolína; Richland, Washington; Arlington, Virginia a v Londýně, Británie. Sledujte nás na sociálních sítích Twitter: @NuScale_Power, Facebook: NuScale Power, LLC a Instagram: nuscale_power. Firma NuScale má nové logo, značku a webové stránky. Podívejte se na toto krátké video.

Prohlédněte si zdrojovou verzi této tiskové zprávy na webových stránkách businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20190926005088/en/

Kontaktní informace

Diane Hughes, viceprezidentka firmy NuScale pro marketing a komunikaci

dhughes@nuscalepower.com

(C) 503-270-9329

Zdroj: NuScale Power


Zařazenopá 27.09.2019 15:09:00
Zdrojprotext.cz
Originálprotext.cz/zprava.php?id=32120
Tiskové zprávy
Oppenheimer jmenuje Senior bankéře divize ve Frankfurtu
Knižní novinka Psychopat v mém mozku
Bořislavka Centrum získalo European Property Awards
FUTTEC získal od EK 1,8 mil. euro na opravy silnic
Nadace The Mary Kay Foundation věnovala 3,1 mil. USD
Více zpráv
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V