Vysokorychlostní internet prioritou MPO. Pokrytí bílých míst na mapě a výstavba sítí nové generace je základní součástí rozvoje venkovských oblastí

Publikováno:
19.9.2019
Autor:
Odbor komunikace

Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s Hospodářskou komorou ČR uspořádalo v Praze konferenci na téma „Vysokorychlostní internet a pokrytí bílých míst na mapě České republiky“.


Zástupce municipalit zajímalo nastavení vhodných podmínek a shody pro rychlejší administrativní a faktické zavádění vysokorychlostního internetu i na místa, která jsou na mapě vyznačena jako nepokrytá a kam se do této chvíle nedařilo dovést investory. Na portálu http://www.verejnakonzultace.cz/ byla v listopadu 2018 odstartována veřejná diskuze, ze které vzešla mapa pokrytí vysokorychlostním internetem. Výsledky této veřejné konzultace a uvedeného průzkumu byly použity pro vypsání 2. kola výzvy k předkládání žádostí o veřejnou podporu při výstavbě a modernizaci stávajících sítí vysokorychlostního připojení. Druhá výzva byla vyhlášena 7. února 2019 a cílila právě na tato bílá místa na mapě. Termín pro předkládání žádostí vypršel 8. července 2019.

Jako první na konferenci vystoupil náměstek ministra průmyslu a obchodu, Marian Piecha. „Méně obydlené oblasti ČR, které nejsou z pohledu investorů dostatečně atraktivní, by mohly zůstat v důsledku nedostatečného přístupu k internetu dlouhodobě vyloučeny z hospodářského rozvoje, což by negativně ovlivňovalo celkový hospodářský potenciál ČR,“ řekl Piecha. Do II. výzvy bylo v červenci přihlášeno 40 projektů s celkovým rozpočtem přes 1 miliardu korun, což považujeme za úspěch,“ sdělil Piecha s tím, že MPO připravuje III. výzvu s podobnou alokací, která by měla být vyhlášena na přelomu roku. Piecha informoval také o průzkumu, které si nechalo zpracovat MPO, ze kterého vyplývá zájem obyvatel ČR o rychlý internet (nad 500 Mb/s) a také částečná nespokojenost s dosavadní rychlostí internetového připojení (přes 46 % obyvatel).

Na konferenci vystoupil dále Martin Kupka, poslanec a starosta města Líbeznice. „Je vidět, že to občany Líbeznice trápí. Tam, kde zůstávají bílá místa internetu, je ohrožena možnost seberealizace řady lidí a uplatnění jejich invence,“ dodal Kupka s tím, že venkov potřebuje moderní datovou infrastrukturu. „Je potřeba se na ni dívat tak, jako se dřív dívalo na vodovod, plynovod či dráty elektrického napětí,“ dodal Kupka.

Náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro oblast regionálního rozvoje, fondů EU a informatiky Ivo Grüner řekl, že vedení kraje šlo netradiční cestou a koupilo od CETINu páteřní optické trasy do všech pověřených obcí. „Máme více než 300 obcí zasíťováno vlastním internetem. Vypisujeme dotace pro obce na metropolitní sítě pro pokrytí co největší plochy v obcích. Na každém setkání se starosty tvrdíme, že pokud je v obci internet, tak je to dneska stejné, jako když má obec kvalitní silnice a chodníky,“ uvedl Grüner s tím, že do značné míry je řešení problematiky dáno přístupem starostů.

Na konferenci dále vystoupili se svými příspěvky Michal Frankl, zástupce společnosti CETIN, a Jakub Rejzek z Výboru nezávislého ICT průmyslu. Na závěr konference proběhla debata, do které se zapojili i zástupci ČTÚ, MMR, HK a ÚOHS. Účastníci diskutovali o koncepci koordinace projektů financovaných z veřejných prostředků, o legislativních změnách procesu, o tempu a bariérách výstavby sítí a také o často vysoké ceně věcného břemene za výkup pozemku.

Z nejnovějších dat získaných ČTÚ je zřejmé, že podnikatelé v elektronických komunikacích v ČR velmi aktivně investují do budování infrastruktury. Je to však zejména v oblastech, kde již infrastruktura existuje a jde tedy pouze o její rozšiřování. Odlehlé oblasti, pro které je dotační program hlavně určen, pak často zůstávají bez kvalitního a rychlého přístupu k internetu. Navíc řada plánů na vybudování infrastruktury deklarovaných již v roce 2015 nebyla uskutečněna ani do konce roku 2018. Veřejná konzultace, kterou před nadcházející III. výzvou MPO v nejbližší době otevře, by měla, mimo jiné, ověřit platnost záměrů podnikatelů investovat v těchto oblastech do vybudování potřebné infrastruktury. Podnikatelé by měli své dosud nerealizované záměry z roku 2015, které přislíbili financovat z vlastních zdrojů, věrohodně doložit. Pokud svůj deklarovaný záměr věrohodně nedoloží, MPO tyto oblasti, v souladu s pravidly pro využití státní podpory, zahrne do seznamu lokalit, ve kterých bude možné vybudovat vysokorychlostní přístup k internetu s podporou z veřejných zdrojů v rámci další výzvy.

Vysokorychlostní připojení a pokrytí bílých míst na mapě ČR je v současnosti jedním z prioritních témat, kterému se MPO bude i nadále aktivně věnovat. Pomocí dalších výzev z Operačního programu podnikání a inovace pro konkurenceschopnost hodlá napomoci rozvoji opomíjených regionů a zamezení dalšího odlivu obyvatelstva do městských aglomerací.


Galerie



Zařazenočt 19.09.2019 02:09:00
ZdrojMPO.cz - Tiskové
Originálmpo.cz/cz/rozcestnik/pro-media/tiskove-zpravy/vysokorychlostni-internet-prioritou-mpo--pokryti-bilyc...



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.