Může Trump zakázat Bitcoin?

0
(0)
V
V
Pod touhle maskou je toho Víc než jen maso, pod touhle maskou se skrýVá idea. Je mi ctí, že tě poznáVám a můžeš mi říkat...V.

Zakladatel analytické společnosti Fundstrat Global Thomas Lee uvedl, že když Bílý dům může připravovat zákaz na používání elektronických cigaret, znamená to, že USA mohou zakázat prakticky cokoliv. I když to Lee neočekává, může teoreticky dojít i k zákazu Bitcoinu či jiných kryptoměn.

Thomas Lee

Thomas Lee takto reagoval právě na skutečnost, že Trump plánuje vytvořit zákon, kterým by došlo k zákazu ochucených elektronických cigaret. Lee poukazuje na to, že tento zákaz, který se týká tohoto lukrativního průmyslu, může mít nejen dalekosáhlé ekonomické ale i politické důsledky. Samozřejmě toto rozhodnutí může ovlivnit i další průmyslová odvětví jako je např. krypto.

Podle Leeho tímto svým rozhodnutím Trump naznačil, že je schopen zakázat prakticky cokoliv, včetně Bitcoinu (BTC). Ochucené elektronické cigarety byly snadným cílem, neboť padlo podezření, že jsou příčinou záhadné plicní choroby, která postihla stovky lidí a šest z nich zabila. A zde si Lee pohrává s myšlenkou, že i Bitcoin by mohl být na seznamu.

twitter
zdroj: twitter.com

Na svém twitterovém účtu, který má 78,5 tisíce sledujících, Lee uvedl:

„Úplně to nesouvisí s tématem, ale ukazuje to, že Bílý dům může vydat výkonný příkaz zakazující cokoli. A mohl by dokonce zakázat i Bitcoin. Neočekávám to. Ale u současného Bílého domu není nic mimo hranice ani mimo dosah.“

Hranice 100 000 USD?

Leeovy tweety získaly rychlou odezvu a rozpoutaly ohnivou diskuzi. Komentující s Leem souhlasili a uváděli, že Bitcoin je ideálním cílem pro zákaz ze strany Trumpovy vlády. Někteří uživatelé vyslovili domněnku, že takovou rozhodující hranicí pro Bitcoin může být hodnota 100 000 USD. V tuto chvíli by asi americká vláda vyslovila zákaz používání BTC. Dokonce i samotný Lee se s touto myšlenkou ztotožnil.

twitter
zdroj: twitter.com

USA by nebyl 1. případ

V této souvislosti je ovšem třeba připomenout, že žádná země nedokáže ve skutečnosti Bitcoin zakázat, respektive zničit, neboť ani žádný jednotlivec ani žádné vlády jednotlivých zemí nemají nad Bitcoinem a jeho funkčností kontrolu. Neexistují tedy žádné příklady, jak takový zákaz uplatnit.

Některé země světa již přistoupily k jakýmsi dílčím zákazům. Indická vláda volá po kriminalizaci jakýchkoli digitálních aktiv, které nejsou vydány jejich centrální bankou. Doposud však žádné smysluplné politické změny nebyly provedeny.

Bolívie, Kolumbie, Ekvádor a Čína zakázaly svým občanům jakékoli transakce v kryptoměně Bitcoin. Vietnam a Rusko rovněž prohlašují, že Bitcoin není legitimní platební metodou, ale jako investiční nástroj jej nezakazují.

Závěr

Žádná z těchto restrikcí neměla v konečném důsledku výraznější vliv na fungování či hodnotu Bitcoinu. Ovšem případný zákaz obchodování Bitcoinu v USA by měl pravděpodobně  velmi negativní vliv na jeho cenu a to minimálně z krátkodobého hlediska.

Dlužno ještě podotknout, že i země s mnohem restriktivnějšími vládami měly potíže s eliminací kryptoměn. Navíc v zemích s měnovou kontrolou nebo vysokou inflací se rozšířil trh s Bitcoinem na černém trhu.

A proto vzhledem ke svobodám, které panují v USA, spolu s rostoucím lobbistickým výkonem kryptoprůmyslu, se provedení takového zákazu jeví jako velmi nepravděpodobné.

Co číst dále?

Venezuelská banka nabízí registraci Petro peněženky

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasujících 0

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
4 Komentáře
nejstarší
Nejnovější S nejvíce hlasy
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
apokalypsa

doufejme že tenhle magor a válečný štváč už se tam dlouho neohřeje a nebude mít možnost dál rozje*vat svět svými chorými výplody… nadruhou stranu si rád chvíli počkám na těch 100k,prodám a pak mi to bude jedno 😀

E15

no jen abys pak při 666k nelitoval 😀

Lakatsohi

Jezis,jasne ze nemuze uz to tu bylo napsano 100krat.To je zase bulvarni nadpis 🙂

Hmm

Ten titulek je fakt dost zavádějící. Samozřejmě že Trump nemůže zakázat Bitcoinn jako takový. Může ale zakázat v USA a občanům v USA oficiální obchodování s BTC.

spot_img