Kybernetická bezpečnost jako výzva pro Evropu. MPO nechybělo na odborné konferenci v Polsku

Publikováno:
11.9.2019
Autor:
Odbor komunikace

Náměstek pro fondy EU Marian Piecha se zúčastnil debaty odpovědných ministrů EU, hostů z USA, odborníků a politiků ke kybernetické bezpečnosti v rámci mezinárodního 29. Ekonomického fóra v polské Krynici.


Kybernetická bezpečnost je jednou z priorit EU. Je však stále obtížnější zaručit ochranu údajů a informací, a to i přesto, že některé počítačové zločiny mohou mít dalekosáhlé negativní důsledky nejen v zemi incidentu, ale i ve zbytku Evropy. Budou nové kybernetické politiky EU stačit k zajištění bezpečnosti v digitálním světě? Jak mohou státy EU v této věci spolupracovat? Kybernetická bezpečnost se s nasazením 5G obrovské řady nových aplikací stane nedílnou součástí ekonomiky a každodenního života všech občanů. Zvýšené množství dat v 5G sítích bude dále propojovat ekonomiky všech zemí.

„Přístup 5G k kybernetické bezpečnosti by měl být koordinován v celé Evropské unii. Přestože se samotné akce mohou výrazně lišit, protože výchozí situace v jednotlivých zemích je odlišná, úroveň bezpečnosti by měla být v celé EU společná. K tomu je potřeba partnerství založené na solidaritě a závazku,“ uvedl polský ministr digitalizace Marek Zagórski při zahájení debaty na odborném panelu „Kybernetická bezpečnost jako výzva pro Evropu“.

Panelové diskuze se za Českou republiku zúčastnil náměstek ministra průmyslu a obchodu Marian Piecha. „Česká republika svolala v květnu 2019 bezpečnostní konferenci Praha 5G. Konečným dokumentem této konference byly Pražské návrhy, které obsahují nezávazná doporučení, jak postupovat v otázce bezpečného zavedení 5G sítí,” uvedl náměstek Piecha.

V souvislosti s kybernetickou bezpečností průmyslu a kritické infrastruktury je nezbytná odolnost a bezpečnost sítí a služeb s využitím mezinárodních konsensuálních standardů podle transparentních zákonů s ohledem na celosvětovou ekonomiku.

Dnešní průmyslová revoluce pod označením průmysl 4.0 není jenom o připojení k vysokorychlostnímu internetu, ale i o technologiích, které digitální průmysl a jeho hodnoty ochrání,” řekl náměstek Marian Piecha.

Zainteresované strany by měly před vydáním produktu a během provozu systému pravidelně provádět hodnocení zranitelnosti a zmírňování rizik ve všech komponentách a síťových systémech, aby zmírnily zjištěné zranitelnosti a zajistily nápravu. Diskutovány byly i související otázky ochrany zdraví “internetového pacienta” a zejména dopad nedávno přijatého klíčového dokumentu EU, zákona o kybernetické bezpečnosti na ekonomiky zení EU. Vedle fóra o kybernetické bezpečnosti se konala také schůzka zástupců zemí Visegrádské skupiny k otázkám digitální bezpečnosti.


Galerie



Zařazenost 11.09.2019 02:09:00
ZdrojMPO.cz - Tiskové
Originálmpo.cz/cz/rozcestnik/pro-media/tiskove-zpravy/kyberneticka-bezpecnost-jako-vyzva-pro-evropu--mpo-nec...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.