Nižší spotřeba energie při rekordním hash rate

Nižší spotřeba energie při rekordním hash rate

08.09.2019 / Crypto Kingdom

V letošním roce jsi se už mohl dočíst spoustu statistik o spotřebě energie těžby bitcoinu. Setkat se můžeš jak s těmi negativními, tak těmi pozitivními. Dnes Ti přinášíme zase jednu z těch pozitivnějších statistik, podle které se těžba stává stále víc a víc efektivnější. A to i přes rekordní hash rates, kterých letos těžba bitcoinu dosahuje.

All time high na hashrate s nižší spotřebou energie

Podle webu Statista, což je jeden z nejznámějších agregátorů dat, sice dosahuje hash rate bitcoinu na svá dosavadní maxima, která navíc letos už mnohokrát překonal a navýšil, na druhou stranu je však využíváno méně elektřiny, než jsme zvyklí.

Odhadovaná spotřeba energie těžby bitcoinu:

Jak vidíš na tomto grafu, spotřeba elektřiny byla ještě v loňském roce v červenci na 71,12 TWh za rok. Letošní červenec už to ale bylo jen 69,79 TWh ročně. Rozhodně to ale neznamená, že by se zájem o těžbu, nebo výpočetní výkon na síti Bitcoinu snížil. Právě naopak! V porovnání červenců bylo v tom loňském hash rate na Bitcoinu dokonce o přibližně 60 % nižší než v tom letošním. A to od července ještě znatelně roste.

Minulý rok v červenci se v konkrétních číslech pohybovala hash rate na přibližně 40 EH/s. V tom letošním už se dotkla hranice 70 EH/s. Tím to ale nekončilo a těžba pokračovala k novým rekordním milníkům. V srpnu překonala 80 EH/s a v současnosti je jen těsně pod 90 EH/s a nic nenasvědčuje tomu, že by se měla hash rate snižovat.

Sofistikovanější technologie a přívětivost k životnímu prostředí

Tato poslední statistika parádně zapadá do současného sentimentu v komunitě krypto těžařů, tedy alespoň těch, kteří těží na opravdu větší škále. Ti si víc a víc uvědomují negativní dopad těžby na životní prostředí, a hlavně to, že právě dopad těžby na přírodu je jedním z témat, které rozhodně nechtějí nechat být zpravodajské weby a potenciálně ani samotné vlády a regulatorní orgány.

Podle studie od CoinShares, která vyšla už v červnu letošního roku, je dokonce 74,1 % z odhadované spotřeby energií na těžbu bitcoinu pokryto z obnovitelných zdrojů. O tom jsme pro Tebe taktéž psali článek, včetně zhodnocení emisí CO2, který najdeš zde.

Mimo příznivějších zdrojů elektřiny je však značný důraz kladen i právě na zvýšení efektivity těžebních zařízení. Výrobci hardwaru poctivě pracují na nových zařízeních, která budou schopna přinést na síť výpočetní výkon vyšší, a to ideálně s nižší spotřebou energie. Posledním takovým větším milníkem byl ASIC z listopadu loňského roku, konkrétně 7nm Antimner od Bitmainu.

I z těchto statistik pak vyplývá, že pokud půjde vývoj správným směrem, mohla by problematika dopadu těžby na životní prostředí úplně vymizet. Jak šetrní ale budou těžaři a jak rychlí zase výrobci hardwaru, nám ukáže až čas, ale prozatím to vypadá, že vše pokračuje, jak má. Stále však není vhodné brát případné dopady na životní prostředí na lehkou váhu.

Jak si (nejen) na těžbě vybudovat pasivní příjem se dočteš zde.


Zařazenone 08.09.2019 11:09:00
ZdrojCryptokingdom.tech
Origináltv.cryptokingdom.tech/cs/video/nizsi-spotreba-energie-pri-rekordnim-hash-rate
KategorieMining


Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V