Českých turistů umírá stále víc. Tolik se jich letos nevrátilo z dovolené

Počet českých turistů, kteří zemřou v zahraničí, podle cestovních kanceláří stoupá. Jde o přirozená úmrtí, pracovní úrazy nebo oběti dopravních nehod. Podle ministerstva zahraničí se letos nevrátily z dovolených a prázdnin desítky českých turistů.

Dopravní nehody, zdravotní komplikace nebo utonutí - nejen tyto příčiny stály život české turisty v zahraničí během prázdnin letošního roku. "Od června do dnešního dne v zahraničí zemřelo zhruba 90 českých občanů. A ty příčiny jsou rozmanité - od dopravních nehod, různých zdravotních selhání po pracovní úrazy," uvedl ředitel konzulárního odboru ministerstva zahraničí Pavel Pitel.

 

Jenže úmrtí blízké osoby v zahraničí pozůstalým nepřináší jen smutek, ale i řadu nepříjemných starostí. A to hlavně, pokud zemřelý před cestou neuzavřel cestovní pojištění. Výdaje s převozem těla ze zahraničí se totiž pohybují kolem 200 tisíc korun.

 

"Cestovní kancelář musí především kontaktovat pojišťovnu, která pak díky své asistenční službě řeší ty technické věci," vysvětluje Jan Papež z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

 

Smrtelných nehod v cizině podle cestovních kanceláří přibývá, stejně jako úrazů. Podle cestovek je to hlavně tím, že lidé přeceňují své síly. Osudným se to stalo i českému potápěči, který se koncem srpna utopil v podvodní jeskyni na ostrůvku Sókastro u Karpathosu v Řecku. "Je to dáno především tím, že se změnila turistika. Z turistiky odpočinkové na turistiku aktivní," uvedl Papež.

 

 

V letní sezóně minulého roku, tedy od patnáctého července do patnáctého září, zemřelo v zahraničí 85 českých turistů. Letos je tedy ještě před koncem sezóny číslo vyšší. Nejen počet úmrtí v zahraničí roste. I v některých tuzemských krajích letos dramaticky stoupl počet utonulých.

 

Počet výjezdů záchranářů zůstal zhruba na stejných číslech, ale vzrostl počet případů, které skončily tragicky. "V roce 2019 jsme zasahovali celkem u 18 případů tonutí, z toho 11 osob zemřelo,“ uvedla mluvčí jihočeských záchranářů Petra Kafková. Vloni tam přitom měly tragický konec pouze tři případy.

 

Nejčastější příčinou tonutí dětí bývá nepozornost rodičů. U dospělých je to pak alkohol, přecenění sil nebo podcenění choroby. Celková čísla rostou - loni v Česku utonulo 185 lidí. Pouze 40 procent z nich podle statistik umělo plavat.

 

S tím by měla pomoci výuka plavání na základních školách, která je už dva roky povinná. Podle instruktorů je potřeba naučit děti kromě plavání i to, aby měly z vody respekt a uměly odhadnout své síly.


Zařazenoso 07.09.2019 22:09:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/ceskych-turistu-umira-stale-vic-tolik-se-jich-letos-nevratilo-z-dovolene.html

Zprávy k cestování



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V