Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  06.09.2019 09:09:39

Americký trh práce zůstává stabilní (Ranní zpráva z finančního trhu)

Americký trh práce zůstává stabilní, s mírou nezaměstnanosti v blízkosti svého minima. Struktura ekonomického růstu v eurozóně za druhé čtvrtletí odhalí slabší růst domácí spotřeby i pokles čistých exportů. Doma bude zveřejněn průmysl, který si po slabším červnovém výkonu v červenci opět připsal růst.

Ekonomika eurozóny v Q2 zpomalila kvůli poklesu exportů

Finální čtení HDP z eurozóny potvrdí, že tamní ekonomika přidala v druhém čtvrtletí 0,2 % q/q. Za nižší dynamikou najdeme především chabý výkon průmyslu, naopak sektoru služeb se v Evropě daří. Domácí poptávka však slábne navzdory rostoucím příjmům domácností. Nejistoty na globálním trhu spojené s obchodními válkami pak zapříčinily pokles čistých exportů. Naopak investice by měly přidat poté, co v prvním čtvrtletí téměř stagnovaly.

Kurzem dolaru dnes může pohnout statistika z amerického trhu práce za srpen. Očekáváme, že počet nově vytvořených pracovních míst mimo zemědělský sektor bude nižší než v minulých měsících, míra nezaměstnanosti ale zůstane stabilní.

Brexit stále na finančním trhu budí vášně. Dnes putuje do Sněmovny lordů návrh zákona, který má za cíl zabránit odchodu Velké Británie z Evropské unie bez dohody. V případě jeho schválení by pak doba odchodu byla pravděpodobně prodloužena o další tři měsíce.

Německá průmyslová výroba v červenci propadla

Německému průmyslu se dlouhodobě nedaří a ani červenec nebyl výjimkou. Průmyslová výroba se u českých největších obchodních partnerů propadla více, než trh očekával. Tento výsledek ale napovídala již včera zveřejněná statistika továrních objednávek, které rovněž v červenci výrazně poklesly. Německá ekonomika se potácí na hraně recese a aktuální statistiky pro ni nejsou dobrou zprávou. Kvůli pokračujícím nejistotám kolem obchodních válek je však světlo na konci tunelu stále v nedohlednu.

Americký sektor služeb si stále vede dobře

Americkému sektoru služeb se daří, jak ukazuje ISM index za srpen, jehož hodnota překonala odhady analytiků a pomohla americkému dolaru k mírnému posílení. Pozitivní zprávu přinesla i ADP statistika o počtu volných pracovních místech, kterých bylo v srpnu vytvořeno nejvíce za poslední čtyři měsíce. ADP report se považuje za signál toho, jak dnes dopadne statistika nově vytvořených pracovních míst, sledovaná americkou centrální bankou.

Průmysl v červnu zkoriguje předchozí propad

Dnes nás čeká zveřejnění statistik české průmyslové výroby a zahraničního obchodu. S ohledem na výrazný červnový pokles i pozitivní dostupné informace o produkci automobilů v červenci očekáváme, že se průmyslová výroba opět dostane do kladných čísel. Zahraničnímu obchodu se letos daří a pozitivní výsledek průmyslu mu v červenci pomůže k drobnému přebytku 0,9 mld. . Více si o naších předpovědích můžete přečíst zde: http://bit.ly/2kjYtt3.

Červencové maloobchodní tržby nechaly korunu chladnou

Během čtvrteční seance se regionální měny moc k pohybu neměly. Koruna se pohybovala v pásmu plus – mínus jeden haléř okolo hodnoty 25,85 CZK/EUR. K pohybu ji nepřiměla ani statistika maloobchodních tržeb za červenec, které vykázaly solidní růst 7,0 %. Více jsme o této statistice psali zde: http://bit.ly/2kwx3QD. Rovněž polský zlotý, který měl během dne tendenci spíše oslabovat, nakonec skončil tam, kde ráno obchodování začal, na 4,339 PLN/EUR. Maďarský forint je naopak oproti ránu silnější o 0,1 % na 329,3 HUF/EUR.

Autor: Monika Junicke

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

04.04.2024Americký trh práce zůstává odolný (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
02.02.2024Americký trh práce zatím zůstává napjatý (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
19.10.2023Americký trh práce zůstává napjatý (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688