TNBiz (TN.cz)
Investice  |  16.08.2019 15:20:36

Trump dal vzpomenout na minulost realitního mága, chce koupit Grónsko


Americký prezident Donald Trump chce zřejmě obdobný odkaz, jako jeho předchůdce Andrew Johnson, který pro Ameriku koupil od Ruska Aljašku. K USA by Trump rád připojil velký kus území. Se svými poradci podle listu Wall Street Journal probíral možnosti, jak od Dánska odkoupit Grónsko.

Trump na první pohled bláznivý nápad přednesl na večeři s poradci, kde se bavili i o tom, že Dánsko považuje náklady na podporu autonomního Grónska za velkou zátěž pro rozpočet. Ročně Dány Grónsko stojí v přepočtu necelých 14 miliard dolarů.

"Co si o tom chlapi myslíte? Mohlo by to fungovat?" ptal se Trump svých poradců na nápad, že by Grónsko od Dánů Spojené státy odkoupily. Podle listu Wall Street Journal se o tom s poradci bavil několikrát, zatímco někteří to považovali za dobrý a ekonomicky zajímavý nápad, podle dalších by se nákup nikdy nevyplatil.

Dánové se k možnosti, že by Američanům prodali Grónsko, zatím oficiálně nevyjádřili, od bývalých politiků ale přišly zamítavé reakce. Trumpův nápad označili za opožděný aprílový žert. Američané se největší ostrov už jednou koupit pokoušeli. Nabídku prezidenta Trumana bezprostředně po válce ale Kodaň odmítla. USA za Grónsko nabízely v přepočtu zhruba 2,5 miliardy korun.

V Grónsku mají Američané významnou leteckou základnu, která leží na severozápadě ostrova u Baffinova moře. Pod ledem zřejmě leží i významné přírodní zdroje. Oficiálně se k plánu na nákup Grónska americká administrativa vyjádřit nechtěla.

Grónsko by případně nebylo první území, které Američané od Dánů koupili. V roce 1917 Washington od Kodaně koupil souostroví v Karibiku. Dánskou Západní Indii přejmenovali Američané následně na Americké Panenské ostrovy.

Případný odkup Grónska by Spojené státy výrazně zvětšil. Teď mají 9 833 000 km2, Grónsko má rozlohu 2 166 000 km2. Na ostrově ale žije jen zhruba 56 tisíci lidí.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688