Památka starší než Karlův most a nanotechnologie?

Ano, čtete správně historie a moderní technologie spolu mohou krásně a účinně fungovat. Půvabný barokní kostel Sv. Martina ve Zbečně v okrese Rakovník má pro český národ bohatou historii,

První písemná zmínka o osídlení Zbečna pochází z roku 1003. V Kosmově kronice je ves zmíněna v pověsti o knížeti Krokovi. V roce 1100 vyjel ze Zbečna po mši na lov kníže Břetislav II a při návratu byl zavražděn. Kníže Vladislav zde v roce 1124 trávil Vánoce.Tyto skrovné zmínky dokládají nepřímo existenci kostela při dvorci. http://farnostzbecno.cz/?page_id=71

Při opravách fasády v roce 2010 (rekonstruované v r. 1993) byl použit fotokatalytický samočisticí nátěr na spodní bílý sokl okolo celého kostela. Tato plocha je díky absenci okapů a nánosům mechu velmi zatížená a životnost restaurátorské barvy velmi krátká. Zároveň byla ošetřena stříška, která je nad vstupem do kostela. Stříška byla pokryta mechem a hlínou. Nejprve byly nečistoty mechanicky odstraněny a poté byl aplikován nano nátěr FN(R).

Dále byla ochráněna vlhká místa v interiéru kostela, kde se rychle tvořila plíseň a zelená řasa.

Již po několika měsících bylo vidět rozdíl, jak se ošetřené plochy krásně čistí a dodnes jsou jak stříška, tak ostatní ošetřené plochy viditelně čisté v kontrastu s tmavnutím fasády natřené pouze restaurátorskou barvou.

Funkční nátěry FN NANO(R) poskytují účinnou ochranu památkám proti atmosférické špíně, mikrobiologickému napadení a znehodnocení sprejery.

Kulturní památky neboli kulturní dědictví po našich předcích jsou v současnosti stále více zatěžovány naším industriálním způsobem života. Nadměrné exhalace, zvýšená produkce sazí a nečistot společně s rozšířením plísní, zelených řas, mechů a lišejníků, způsobuje znehodnocení a urychlené stárnutí památek a ohrožuje toto kulturní dědictví. Doslova před očima vidíme jejich usazování na různých památkových objektech a jejich rychlé tmavnutí.

Obnova a ochrana historických a kulturních stavebních památek je bezpochyby nejzodpovědnější a leckdy i nejsložitější činností v rámci rekonstrukčních prací při správě stavebních objektů. Chyby mohou lehce vést k nenávratnému poškození.

Pomocí moderní nanotechnologie FN NANO(R) lze však dnes památkám výrazně prodloužit životnost a velmi účinně je ochránit proti znehodnocení sazemi a špínou rozptýlenou ve vzduchu a proti napadení plísněmi, řasami, lišejníkem a návazně mechy.

Samočisticí povrchová vrstva vytvořená fotokatalytickými nátěry vytvoří na povrchu fasády, kamene nebo jiných přírodních materiálů ochranný povlak, který převádí energie denního světla na oxidační efekt a účinně tak brání usazování špíny a napadení mikroorganismy. Obrovskou výhodou je to, že ochranná vrstva nejen brání usazování špíny, ale také jejímu penetrování do hloubky podkladu. To je obzvláště důležité při postříkání povrchu sprayery grafitti.

Funkční nátěry FN NANO® jsou vysoce prodyšné a paropropustné, splňují všechny podmínky pro materiály používané na objekty v režimu památkové ochrany a mají veškeré potřebné certifikace. Tato nanotechnologie je velmi vhodná pro ochranu památkově chráněných objektů, aby zůstaly dlouhodobě čisté a zachovaly se pro nás i pro naše další generace.

Tiskovou zprávu vydala společnost FN-NANO s.r.o.

Pro více informací se obracejte na: fn@fn-nano.com

nebo

Blanka Zajíčková., mob.: +420 724 309 696, e-mail: zajickova@fn-nano.com

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.


Zařazenopo 12.08.2019 17:08:00
Zdrojprotext.cz
Originálprotext.cz/zprava.php?id=31821
Tiskové zprávy
Oppenheimer jmenuje Senior bankéře divize ve Frankfurtu
Knižní novinka Psychopat v mém mozku
Bořislavka Centrum získalo European Property Awards
FUTTEC získal od EK 1,8 mil. euro na opravy silnic
Nadace The Mary Kay Foundation věnovala 3,1 mil. USD
Více zpráv
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V