Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  08.08.2019 09:09:25

Americká výnosová křivka přivolává recesi (Ranní zpráva z finančního trhu)

Tuzemský trh práce vykáže poprvé v tomto roce nárůst podílu nezaměstnaných z důvodů sezónních pohybů. Uvolnění trhu však přichází jen pozvolna. Maďarská inflace meziročně stagnuje na současných hodnotách. Čínský zahraniční obchod nadále odolává většímu dopadu amerických cel. Trhy se však obávají další eskalace obchodních válek a vyprodávají riziková aktiva. To dopadá jak na globální akciové trhy, tak i na regionální měny.

Největší signál americké recese od roku 2007

Včerejší americké obchodování začínalo opět výrazně níže, než den předtím. Výprodeje se dotkly i dolaru a měn regionu. Naopak se dařilo tradičním aktivům bezpečných přístavů. Výnosy státních dluhopisů opět prohloubily svá současná minima. Pod vlivem nervozity z další eskalace obchodních válek a zpomalení globální ekonomiky. Rozdíl mezi výnosem tříměsíční pokladniční poukázky americké vlády a desetiletým dluhopisem se dostal v průběhu včerejšího dne na nejvíce zápornou hodnotu od roku 2007. Tento rozdíl přitom mnozí investoři považují za indikátor přicházející recese. V závěru amerického obchodování se pak situace stabilizovala.

Čínský zahraniční obchod skončil v červenci v přebytku 45 mld. USD. Navzdory očekáváním export meziročně vzrostl o 3,3 % a import nepoklesl tak silně, jak trh předpokládal. Hlavní pozornost však měla bilance obchodu s USA, kvůli které se vede současní obchodní spor mezi oběma zeměmi. Celkově přebytek vůči USA vzrostl o 11,1 % za prvních sedm měsíců roku. Omezení zavedená ze strany Spojených států se tak stále míjí účinkem, nicméně předpokládáme, že jejich dopad se dříve či později projeví vzhledem k předzásobení firem.

Německo opět na hraně recese

Průmyslová výroba v Německu v červnu oproti květnu klesla o 1,5 %, což představuje prohloubení meziročního poklesu na -5,2 % z předchozích -3,7. Zveřejněná data tak nasvědčují růstu HDP ve druhém čtvrtletí o 0,1 % s rizikem směrem dolů. To umocňuje i pokles PMI v sektoru služeb, které doposavad bránil propadu německé ekonomiky. Oficiální čísla za celou ekonomiku se dozvíme v polovině měsíce.

Nezaměstnanost pod vlivem sezónnosti vzrostla

Podíl nezaměstnaných v červenci poprvé v tomto roce vzrostl. Důvodem je hlavně sezónní příliv absolventů na trh práce. Ten začíná vykazovat známky uvolnění, které je však jen pozvolné a v nejbližší době nevyřeší problém nedostatku pracovní síly. Více k tomuto tématu naleznete v jednom z našich boxů v Ekonomických výhledech na http://bit.ly/2YE4geV.  

Koruna pod tlakem globálního výprodeje

Tuzemské maloobchodní tržby bez započtení automobilového sektorů v červnu vzrostly meziročně o 4,6 %. Výsledek tak předčil očekávání trhu a dosáhl průměru tohoto roku. Při započtení prodejů aut vzrostl meziročně pouze o 0,2 %. Slábnutí automobilového sektoru se tak projevuje napříč červnovými statistikami včetně průmyslové produkce a zahraničního obchodu. Celý komentář ke včerejší statistice naleznete http://bit.ly/2KjG1L9.

Koruna na zveřejnění nereagovala a až v průběhu dne lehce posilovala. V závěru dne se však svezla na vlně globálního oslabení rozvíjejících se měn a dnes ráno se obchoduje na úrovni 25,77 CZK/EUR.
Autor: František Táborský

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688