ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Investice  |  08.08.2019 08:28:45

Ranní glosa: Vstupujeme do německé recese?

Poslední čísla z Německa vyslala velice nepříjemný a jednoznačně negativní signál. Průmyslová produkce v červnu propadla o dalších 1,5 procenta meziměsíčně (meziročně o více než 5 %). Průmysl tak dokončil kvartál hrůzy, ve kterém kumulativně propadl nejvíce od roku 2012. Tedy od chvíle, kdy vrcholila finanční krize na periferiích eurozóny.

Na rozdíl od konce roku 2018, kdy německý průmysl padal kvůli přechodu na nové emisní normy automobilek, je nyní propad o poznání hlubší a co hůř, nestojí za ním pouze auta, ale prakticky všechna průmyslová odvětví. Stávající čísla tak ukazují na propad německé ekonomiky ve druhém kvartále o 0,2 %. A naše modely ukazují kvůli zhoršujícím se náladám, slabému globálnímu obchodu a slabým objednávkám na propad i v kvartále třetím. Německo tak pravděpodobně vstupuje po necelých šesti letech opět do recese. Proto znovu zhoršujeme výhled na německý růst v tomto roce z 0,5 na 0,3 % a příští rok počítáme pouze s velice mírným odražením ode dna (růst o 0,8 %).

Jinými slovy věříme, že startuje německá recese, která ovšem bude relativně mělká a ne příliš dlouhá. Proč ne rovnou Armageddon? Za prvé předpokládáme, že napětí spojené s obchodními válkami a brexitem bude eskalovat v druhé polovině tohoto roku. Ke konci roku by se tak mohl zastavit propad globálního obchodu, který s sebou dnes táhne dolů i německou “průmyslově-exportní mašinu”. Současně oproti roku 2013 (poslední recese) je míra nezaměstnanosti v Německu skoro poloviční a stále se drží poblíž historických minim. To posiluje odolnost německého spotřebitele, na kterého sice recese dopadne, ovšem asi o poznání méně než před šesti lety. A navíc se za posledních šest let výrazně vylepšilo hospodaření německé vlády (dluh klesl ze skoro 80 % HDP na 63 % HDP). Kdyby ještě přituhlo, dočkáme se pravděpodobně rozpočtové expanze.

I tak je třeba připravit se na to, že Německo bude v nejbližších kvartálech jednoduše slabé. Česká čísla (s výjimkou červnového průmyslu) v tomto světle zatím stále vypadají jako z “jiného světa”. A potvrdí to nakonec příští týden i HDP za druhý kvartál (náš nowcast ukazuje na růst o 0,5 %). S blížícím se koncem roku bude ale německou recesi čím dál složitější odclonit a i ČNB pak bude pod rostoucím tlakem minimálně uvažovat nad poklesem úrokových sazeb.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

01.11.2022ČR velmi pravděpodobně vstupuje do hospodářské recese Miroslav Novák (AKCENTA CZ)
01.11.2022HDP klesá, vstupuje Česko do recese? ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
01.11.2022ČR vstupuje do hospodářské recese Akcenta (AKCENTA CZ)
13.11.2019Průmysl v eurozóně vstupuje do recese (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
08.08.2019Rozbřesk: Vstupujeme do německé recese? Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688