Patria (Patria Finance)
Investice  |  26.07.2019 13:32:04

Bespoke: Jak to, že si Řekové půjčují levněji než Američani?

 

Již v minulých týdnech se hned několik článků věnovalo tomu, že výnosy desetiletých řeckých dluhopisů krátce nahlédly pod úroveň výnosů amerických bondů se stejnou maturitou. Pomohla k tomu jak stále více holubičí politika Evropské centrální banky, tak naděje vkládané do volebního vítězství strany Nová demokracie. Po včerejším zasedání ECB se pak výnosy řeckých dluhopisů propadly ještě hlouběji na nová minima a seshora prolomily hranici 2 procent. Poprvé od konce roku 2007 se tak výrazně dostaly pod výnos amerických protějšků, které se v tu dobu obchodovaly na úrovni 2,05 %.

 

Podle webu Bespoke se ale v přímém srovnání těchto dvou instrumentů nachází jedna lest, a to, že výnosy se vyplácí v rozdílných měnách. Přestože hodnoty mohou vypadat relativně podobně, při zohlednění měnových rozdílů by řecké dluhopisy vynášely výrazně více. Pokud bychom provedly měnový swam řeckých desetiletých dluhopisů denominovaných v eurech do dolarů, dosáhly by jejich výnosy podle Bespoke hodnoty 4,75 %. Byly by tak o více než 250 bazických bodů výše, než americké Treasuries.

Hlavním důvodem rozdílu ve výnosech mezi těmito dvěma měnami je rozdílná hlavní úroková sazba stanovená oběma centrálními bankami, uvádí Bespoke. Stávající politika ECB posazuje sazbu na -0,4 %, kdežto sazba amerického Fedu je výrazně výše na 2,4 %, při cílovém rozmezí 2,25-2,5 %. Ve vztahu ke svým příslušným sazbám jsou tak řecké výnosy výrazně výše, obzvláště při porovnání s negativními výnosy některých dalších členských zemí eurozóny. I když nižší výnosy u desetiletých řeckých dluhopisů nemusí dávat na první pohled příliš velký smysl, potíž může být v tom, že výnosové hodnoty nejsou nutně na přímo porovnatelné.

Zdroj: Bespoke


 
 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688