TNBiz (TN.cz)
21.07.2019 14:40:43

Počasí ve světě: Portugalsko pustoší mohutné požáry. Úřady hlásí 17 zraněných

Rozsáhlé požáry udeřily na západě Portugalska. S mohutnými plameny bojuje přes 1 500 hasičů, šest letadel a dva vrtulníky. Nejhorší situace je ve městě Castelo Branco, Serta a Sintra. Během zásahu se zranilo osm hasičů a devět obyvatel, které záchranáři převezli do nemocnice v Lisabonu.

Požáry vypukly v sobotu a způsobily obrovské škody na západě Portugalska. Během dvaceti minut plameny zachvátily lesy ve městech Castelo Branco, Serta, Sintra a vesnici Vila de Rei. Do terénu bylo vysláno přes 1 500 hasičů, kteří se snaží požáry uhasit, uvedl portál cmjornal.pt.

 

A práce pokračují i v neděli. Pomoci by jim mělo osm letadel včetně dvou vrtulníků. Na pomoc je připravena také armáda. Hašení by však mohl ztížit silný vítr, který má zesílit ve Vila de Rei. Tam se požár dokonce rozšířil až k zahradám obytných domů a popálil jednoho člověka.

Plameny také zranily osm hasičů a dalších devět lidí, z toho jeden je v kritickém stavu. Zraněné ošetřili lékaři v nemocnici v Lisabonu. Požár odřízl i silnici mezi obcí Maçao a Vila de Rei. Někteří obyvatelé museli být evakuováni a neví se, kdy se vrátí do svých domovů.

Prezident Portugalska Marcelo Rebelo de Sousa poděkoval hasičům za to, že s požáry statečně bojují. Dále také ukázal solidaritu s obyvatelstvem postižených oblastí. "Prezident republiky si je vědom nepříznivých povětrnostních podmínek, vyjadřuje veškerou solidaritu mužům a ženám, kteří s nimi bojují," uvedl prezident na svých webových stránkách.

 



TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty