Nezaměstnanost našla dno. Brzy začne stoupat, varují odborníci.

Nezaměstnanost se stále drží rekordně nízko, v červnu setrvala na 2,6 %, počet nezaměstnaných navíc klesl pod hranici 200 tisíc. Objevují se ale signály, že se pracovní trh pohybuje na svých limitech. Poprvé od prosince 2016 například klesl počet volných míst. Odborníci odhadují, že nezaměstnanost od příštího roku opět poroste.

Podíl nezaměstnaných i v červnu mírně poklesl, po zaokrouhlení ale setrval na hodnotě 2,6 %. Celkový počet uchazečů o práci se snížil, už jich je méně než 200 tisíc. Ačkoliv nízká nezaměstnanost trhá rekordy, odborníci již nyní varují, že trh práce dosáhl svých limitů.

 

Poprvé od prosince 2016 klesl počet volných pracovních míst. "Význam této skutečnosti nesníží ani to, že volných míst připadajících na jednoho nezaměstnaného lehce přibylo," sdělil hlavní ekonom společnosti UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

 

Dalším signálem je to, že podíl nezaměstnaných, kteří pobírají podporu, se zvýšil na 34,7 %. "To interpretujeme jako známku, že v posledních měsících přibylo propouštění," vysvětlil Sobíšek. Podle něj také váznou odchody nezaměstnaných do pracovního procesu, což je známkou nesouladu nabídky a poptávky trhu práce.

 

I přes negativní signály a pomyslné dno to nemusí nutně znamenat, že by nezaměstnanost začala raketově stoupat. "Další výraznější pokles už čekat nelze, maximálně o jednu či dvě desetinky procentního bodu, a to ještě letos. Avšak v příštím roce už míra nezaměstnanosti mírně poroste," odhaduje hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

 

 

"V červenci se podíl nezaměstnaných zvýší na odhadovaných 2,7 % s tím, jak se začnou do pracovního procesu hlásit čerství absolventi škol. Během podzimu předpokládáme u podílu nezaměstnaných stagnaci a na konci roku možná uvidíme zvýšení na 3 %," doplnil Sobíšek.

 

S tím, že už nezaměstnanost dál výrazně klesat nebude, souhlasí i analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák: "Ve druhé polovině letošního roku již žádný výraznější pokles nezaměstnanosti očekávat nelze a v souhrnu za celý letošní rok se podíl nezaměstnaných bude nacházet na úrovni 2,8 %."
 


Zařazenost 10.07.2019 05:07:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova Ekonomika
Origináltn.nova.cz/ext/nezamestnanost-je-stale-nizko-trh-je-na-svych-limitech-varuji-odbornici.html
Přílohy
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.