Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  09.07.2019 08:05:03

Domácí maloobchod si připíše další růst (Ranní zpráva z finančního trhu)

Ze světa dnes moc zajímavých statistik nepřijde, ale vystoupí hned dva zástupci Fedu, aby udělali jasněji o dalších krocích americké centrální banky. Trhy si totiž úplně jisté evidentně nejsou. Z domova by měla pokračovat série příznivých čísel. Po včerejších pozitivních překvapení z průmyslu by slušný růst měl zaznamenat i maloobchod.

Zástupci Fedu okomentují současný vývoj ekonomiky

Dnes se dočkáme pouze méně zajímavých dat ze Spojených států. Ta by měla ilustrovat, že to s americkou ekonomikou není tak černé, jak to trhy v současnosti malují. O ekonomice budou dnes hovořit také dva zástupci Fedu. Jejich projevy budou dozajista velmi sledované. Investoři totiž ještě nedávno očekávali rapidní snižování dolarových sazeb, svá očekávání však již začínají mírnit. Své k tomu dodají právě zástupci americké centrální banky.

Německý průmysl nezklamal       

Poté, co v pátek přinesla zklamání čísla z Německa, euro výrazně ztratilo a dostalo se na úroveň 1,121 USD/EUR. Poblíž této hladiny se koruna držela celkem poklidně i včera.  Nevykolejil ji ani výsledek květnové německé průmyslové produkce. Ta v souladu s očekáváním mírně meziměsíčně přidala. Za tímto nemastným neslaným výsledkem se ale skrývají dobré zprávy. Výrazný růst zpracovatelského průmyslu zastínil pokles ve výrobě energií a ve stavebnictví. Navíc výroba investičních statků znatelně přidala. Dobrý výsledek přinesl i tamní zahraniční obchod.

Maloobchod i přes slabší důvěru domácností stále roste

I když se důvěra spotřebitelů letos postupně snižuje, maloobchodní tržby i nadále utěšeně rostou. To by měla potvrdit i dnes zveřejněná čísla. Celkový obrázek kazí pouze prodeje automobilů, kterým se již nějakou dobu nedaří a dynamiku celkových prodejů sráží. Trvající pohodu domácností podtrhuje i velmi nízká nezaměstnanost. I když úřady práce evidují o něco méně pracovních pozic, tak počet nezaměstnaných i nadále klesá. Zpomalování ekonomiky tak zatím velký vliv na domácí trh práce nemá. Více jsme o statistikách zveřejněných tento měsíc psali zde: http://bit.ly/2RPb0B1.  

Příznivé domácí statistiky korunou nepohnuly

Poté, co koruna v průběhu svátků kvůli špatný číslům z Evropy mírně oslabila na 25,51 CZK/EUR, ani včerejší velmi povzbudivá čísla z domácí ekonomiky nestačila na to, aby domácí měnu poslala zpět k silnějším úrovním. Koruna se sice dopoledne o tento pohyb pokusila, ale trhy pochopení nenašly, a tak se domácí měna obchodovala odpoledne v blízkosti 25,52 CZK/EUR. Podobný osud měl i polský zlotý a maďarský forint. Obě měny se dostávaly na slabší úrovně. Forint tak odpoledne uzavřel kolem 324,8 HUF/EUR a zlotý se posunul na 4,256 PLN/EUR.

Statistiky z domácí ekonomiky včera velmi pozitivně překvapily. Navzdory nejistotě, která panuje v zahraničí, slabému německému průmyslu i špatné náladě vyjádřené indikátory důvěry si průmysl meziměsíčně polepšil o 1,1 %. Dobrý výkon ekonomiky se projevil i v zahraničním obchodě, který vykázal ještě vyšší přebytek než vloni touto dobou. Podrobně jsme o včera zveřejněných statistikách psali zde: http://bit.ly/2JzVHID.
Autor: Viktor Zeisel

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út 15:21  Americký průmysl stagnuje ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út 14:00  Měsíční zpráva o hospodaření územních rozpočtů - únor 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688