Sex, drogy a alkohol. V Evropě jsme špička

Statistický úřad Evropské unie (Eurostat) v tomto týdnu vydal mezinárodní údaje o tom, jak si jaká země vede v libosti k prostituci, alkoholu, kouření a drogám. Česká republika se drží v předních příčkách. Evropa si vede o něco lépe.

8,2 procenta. Přesně tolik jsou Češi schopni utratit ze svých měsíčních nákladů na koupi tabákových výrobků, drog, ale třeba i za sexuální služby. "Lepší“ už jsou v tomto jedině Lucemburčané, kde je o tyto záliby o něco větší zájem. Podle statistiků Eurostatu jsou nejasketičtější Nizozemci a Němci i Rakušané, kteří utratí ze svého měsíčního příjmu maximálně 3,3 procenta.

 

Na výsledky upozorňuje i ekonom Jiří Kovanda ze společnosti Czech Fund. Podle něho je důležité výsledky nebrat zcela tak, jak jsou podána. Na vině je ihned několik faktorů. "Údaje je třeba brát s jistou rezervou, neboť se v nich zrcadlí třeba i odlišná cenová, a tedy i daňová hladina konkrétních položek spotřeby v jednotlivých zemích EU či stupeň celkové ekonomické rozvinutosti,” řekl.

 

 

V celkovém světovém porovnání Češi za prostituci utratí 0,2 procenta ze svých měsíčních příjmů. Za drogy utratíme až 0,4 procenta, na samé „drogové“ špičce se drží Itálie, kde lidé utratí až 1,5 procenta z výplaty. Za alkohol měsíčně utratíme klidně až 3,3 procenta, tudíž jsme v evropském žebříčku na pátém místě. Před námi už jsou pouze Estonci či Poláci.

 

Proč tolik utrácíme za alkohol? Podle ekonomů za to může příliš nízká cena alkoholu na českém trhu. "Zde ovšem roli hraje pověstně levné české pivo, jehož láce je ještě zřetelnější ve vztahu ke kupní síle Čechů,” popsal situaci Kovanda. Dle něho může dojít ke změně v momentě, kdy se zdraží veškeré tabákové výrobky i alkoholické nápoje.

 

Vláda zatím projednává návrh, který počítá s 10 procentním navýšením. Nový zákon by mohl začít platit už začátkem příštího roku. V případě platnosti se jednotlivé položky zdraží až o několik desítek korun.

 

 

Kabinet své jednání odůvodňuje tak, že pouze bojuje proti těmto neřestem. Naopak podle některých ekonomů se tak stát snaží získat do státního rozpočtu i tolik potřebné finance. Podle posledních informací stát nehospodaří zrovna dobře a hrozí, že bude ke konci roku ve schodku 40 miliard korun.


Zařazenočt 04.07.2019 17:07:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/prostituce-a-alkohol-v-eu-patrime-ke-spici.html
Přílohy
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V