Soud EU: Litva mohla rozhodnout, že TV v ruštině má být placená

04.07.2019
Euroskop, čtk

Litevské úřady neporušily evropskou směrnici o audiovizuálních službách, když v roce 2016 s odkazem na národní bezpečnost rozhodly, že ruskojazyčná televize NTV Mir Lithuania může být dočasně šířená jen jako součást placeného balíčku televizních kanálů. V tiskové zprávě to dnes uvedl soud EU. Podmínky pro distribuci televizního kanálu ale podle soudu nesmějí přímo bránit jeho přenosu. NTV Mir Lithuania se zaměřuje na ruskojazyčnou menšinu v Litvě.

Litevská rada pro rozhlasové a televizní vysílání v květnu 2016 rozhodla, že televize NTV Mir Lithuania bude muset být po dobu 12 měsíců šířena jen v balíčku televizních kanálů za příplatek.

Důvodem byl program z 15. dubna 2016, který podle rady obsahoval informace podněcující k nesnášenlivosti a nenávisti na základě státní příslušnosti a vůči pobaltským zemím. Snažil se podle rady „zdůrazňovat rozdíly a polarizaci společnosti, zdůrazňovat napětí v regionu východní Evropy vyvolané západními zeměmi“ a „negativně a sugestivně“ ovlivňovat názory pobaltské ruskojazyčné menšiny.

Televizi provozuje společnost Baltic Media Alliance se sídlem ve Velké Británii. Firma rozhodnutí napadla u litevského soudu a argumentovala právě audiovizuální směrnicí. Litevské úřady krok udělaly v době, kdy se zvyšovalo napětí mezi státy EU a NATO a Ruskou federací kvůli dění na východě Ukrajiny a kdy se v Evropě i v USA stále častěji hovořilo o takzvaných hybridních hrozbách a dezinformační válce, kterou se Moskva snažila ovlivnit veřejné mínění v jiných zemích.

Unijní soud dnes uvedl, že Litva má zákon o informační společnosti – na jehož základě tamní vysílací rada rozhodovala. Jeho cílem je ochrana a bezpečnost litevského informačního prostoru a práva občanů na řádné informace. Zamezit má také šíření informací, které diskreditují litevský stát, podněcují k násilnému rozvracení jeho ústavního pořádku či k útokům na svrchovanost země, její celistvost a politickou nezávislost, ale i k válce, nenávisti, výsměchu, pohrdání či diskriminaci nebo násilí vůči skupině osob nebo členovi takové skupiny.

Rozhodnutí litevských úřadů o dočasné povinnosti za NTV Mir platit nebrání šíření televizního kanálu z jiné členské země unie, rozhodl unijní soud.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek