Mladí Češi milují sociální sítě. Tráví na nich nejvíce času z celé EU

Až 97 % Čechů ve věku 16 až 24 let používá internet a tráví na něm více času než se svými přáteli nebo rodinou. Podle Evropského statistického úřadu Eurostat spolu s Chorvaty a Dány držíme první místo z celé Evropské unie. Celkově pak sociální sítě využívá až 56 % Evropanů.

Nejenže patříme mezi národ pivařů nebo nejdéle ležíme v nemocnicích z celé Evropské unie, ale také držíme prvenství v používání sociálních sítí. Podle Eurostatu na nich je až 97 % mladých Čechů ve věku 16 až 24 let. S námi se na prvním místě umístili ještě Chorvaté a Dánové. Nejméně je pak využívají Francouzi, a to jen 77 %, nebo Italové se 79 %.

 

V Evropské unii internet používá 56 % lidí ve věku 16 – 74 let. Oproti roku 2011 vzrostl počet o 18 %. Nejvíce Evropané vytvářejí profily, odesílají zprávy nebo zveřejňují různé příspěvky.

 

Ze všech členských států pak se svými přáteli a rodinou nejspíš málo času tráví Dánové, kterých je na sociální síti až 79 %. Druhé místo obsadili Belgičané se 73 % a třetí příčku drží Britové a Švédi se 70 %.

 

 

Francie opět ukázala, že jim sociální sítě nic moc neříkají, jelikož je využívá jen 42 % z celé EU. Stejně na tom jsou i Italové, těch je 46 %, a Slovinců 49 %. Co se týče starších lidí ve věku 65 až 74 let, ti podle Eurostatu internet v oblibě nemají.

 

"Nepřekvapí naopak, že starší lidé v EU využívají sociální sítě o poznání méně. Jen necelá pětina, přesněji 19 procent, populace EU je na sociálních sítích aktivní. Třeba v Bulharsku je to jenom osm procent. Najít Bulhara důchodového věku, který by byl na sociální sítí, je tak podobně obtížné jako najít mladého Čecha, který na ní není," řekl ekonom Lukáš Kovanda.

 

Aktivita na sociálních sítí má řadu faktorů. "Roli hraje přístup k internetu nebo chytrým mobilním telefonům, který je například v Itálii v rámci EU poměrně nízký. Do výsledků ale promlouvají také kulturně-historické faktory, které se promítají třeba do obav ze ztráty soukromí či anonymity. Důležitá je i gramotnost ve využívání moderních informačních a komunikačních technologií, která je obecně vyšší u mladších lidí," doplnil Kovanda.


Zařazenone 30.06.2019 12:06:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/mladi-cesi-miluji-socialni-site-travi-na-nich-nejvice-casu-z-eu.html
Přílohy

Související témata

Martin Čech | Čech Tomáš | Daniel Čech | Petr Čech
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V