Zástupci MPO diskutovali se senátory o zákonu o zapojení obcí v souvislosti s přípravou projektu hlubinného úložiště radioaktivních odpadů

Publikováno:
28.6.2019
Autor:
Odbor komunikace

Návrh zákona o zapojení dotčených obcí a jejich občanů do procesů směřujících k výběru lokality pro ukládání radioaktivního odpadu v podzemních prostorech a k povolení provozování úložiště radioaktivních odpadů. Především o tom se hovořilo na schůzce se zástupci Senátu. Konkrétně podvýboru pro energetiku a dopravu Výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu, která se uskutečnila na půdě Ministerstva průmyslu a obchodu.


Přijetí tohoto zákona je stanoveno paragrafem 108 atomového zákona a panuje shoda, že by měl nejen zajistit respektování zájmů obcí a jejich občanů a stanovit rozhodovací procesy, nýbrž i podpořit vzájemnou důvěru mezi zástupci dotčených lokalit a státních orgánů.

Za podvýbor se schůzky zúčastnila jeho předsedkyně Hana Žáková a místopředseda Jiří Cieńciała, za MPO především náměstek sekce energetiky René Neděla a ředitel odboru jaderné energetiky Tomáš Ehler. Za Správu úložišť radioaktivních odpadů její ředitel Jan Prachař. Úvodem byl zástupcům Senátu představen návrh věcného záměru zákona, rozebrány jeho hlavní části a vysvětlen především právní kontext i jeho přínos oproti současnému stavu příslušné legislativy.

V diskusi senátorka Žáková zdůraznila, že obce jsou v tomto procesu klíčovým partnerem. „Komunikace s občany a vysvětlování problematiky radioaktivních odpadů co nejpřijatelnější formou, tak aby byla srozumitelná široké veřejnosti je velmi důležitá,“ uvedla Žáková s tím, že významná je i práce informačních středisek a jejich osvětových programů. Připomněla také roli senátorů v podpoře obcí a jejich aktivní zapojení do jednání, kde to bude zapotřebí. Senátor Cieńciała poté zmínil nutnost připravit jednotný plán postupu všech zainteresovaných státních institucí, aby se předcházelo nedorozuměním, což by mohlo celý proces u veřejnosti značně zkomplikovat i prodlužovat.

Na závěr bylo zmíněno připravované setkání, na které ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček pozve starosty všech 53 obcí z dotčených lokalit, aby s nimi prodiskutoval návrh věcného záměru. Setkání se uskuteční v průběhu července na MPO.



Zařazenopá 28.06.2019 02:06:00
ZdrojMPO.cz - Tiskové
Originálmpo.cz/cz/rozcestnik/pro-media/tiskove-zpravy/zastupci-mpo-diskutovali-se-senatory-o-zakonu-o-zapoje...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.