Ministerstvo zveřejnilo Analýzu vývoje ekonomiky ČR – červen 2019

Publikováno:
27.6.2019
Autor:
Odbor ekonomických analýz /71200/

Podle aktuálně vydané čtvrtletní zprávy Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) „Analýza vývoje ekonomiky ČR – červen 2019“ tuzemská ekonomika pokračovala na začátku letošního roku ve stabilním růstu. Meziroční růst reálného HDP dosáhl v 1. čtvrtletí 2,6 %, stejně jako ve 4. čtvrtletí 2018 a prakticky stejně jako v předešlých třech kvartálech. Absence výraznějších výkyvů je patrná i ve struktuře růstu. Jeho hlavním tahounem zůstává spotřebitelská poptávka, která i nadále profituje z rekordně nízké nezaměstnanosti a dynamického růstu mezd. Naopak došlo k výraznému zvolnění růstu hrubého fixního kapitálu, a to z dvouciferných temp patrných v loňském roce na 3,4 % v 1. čtvrtletí 2019. Nejstrmější zpomalení zaznamenaly investice do ICT a ostatních strojů a zařízení, kterými se firmy snaží obvykle řešit napjatost v pracovních kapacitách.


Analýza vývoje ekonomiky ČR – červen 2019 Na nabídkové straně ekonomiky přispěl k růstu hrubé přidané hodnoty nejvíce průmysl, nicméně největší meziroční nárůst zaznamenalo odvětví informačních a komunikačních technologií. Jeho podíl na HPH celé ekonomiky se však pohybuje lehce nad 5 % oproti 30% podílu průmyslu. Na rostoucí důležitost ICT odvětví ukazuje i nejvýznamnější meziroční nárůst zaměstnanosti z celého sektoru služeb. Problémem však zůstává, že ani vyšší zaměstnanost v ICT službách, ani napjatost na trhu práce, nevedou ke znatelnému růstu produktivity v celé ekonomice.

Oproti loňskému roku došlo ke zlepšení v zahraničním obchodě. Tempa růstu exportu a importu v 1. čtvrtletí meziročně akcelerovala a přebytek zahraničního obchodu ČR v národním pojetí se mírně snížil. Povzbudivou zprávou je, že zahraniční obchod s high-tech službami nabírá v ČR na významu. Vlivem převisu vývozů nad dovozy dochází k nárůstu přebytku obchodu s high-tech službami, které tak více než kompenzují deficit z obchodu s high-tech zbožím. S postupnou digitalizací české ekonomiky lze očekávat postupné další zvyšování podílu obchodu s high-tech službami.

Odhad tempa růstu HDP pro letošní rok jsme snížili na 2,5 % z téměř 3% růstu očekávaného v dubnu. Důvodem je především přehodnocení výhledu pro Německo, kde došlo k výrazné revizi růstu HDP směrem ke slabším hodnotám. Stejně jako v minulém roce jsou nejistoty dalšího vývoje české ekonomiky spojeny především s vývojem v zahraničí. Hlavním rizikem je eskalace obchodních válek mezi Spojenými státy a zbytkem světa (Čína, EU, příp. i Mexikem). Bezprostřední riziko nižší obchodní výměny se Spojeným královstvím poněkud opadlo, s tím jak se hrozba tvrdého brexitu posunula na poslední čtvrtletí letošního roku. Nebezpečí zpomalení evropských ekonomik, především té německé, i kvůli nižší poptávce z Číny, však trvá.



Zařazenočt 27.06.2019 02:06:00
ZdrojMPO.cz - Tiskové
Originálmpo.cz/cz/rozcestnik/pro-media/tiskove-zpravy/ministerstvo-zverejnilo-analyzu-vyvoje-ekonomiky-cr-_-...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.