Slovanská epopej Foto: archiv

Spor o Slovanskou epopej: Senátoři míří na prohlídku zámku v Moravském Krumlově, zástupci Prahy cestu zrušili

Již tento pátek navštíví skupina senátorů Moravský Krumlov, aby se podívala na zámek, který je připraven pro případnou zápůjčku slavné Slovanské epopeje Alfonse Muchy. Na místo měl původně dorazit i Výbor pro kulturu z pražského magistrátu, cestu ale jeho zástupci na poslední chvíli zrušili. Předseda výboru Jan Wolf (KDU-ČSL) v rámci poslední schůze uvedl, že Mucha nepodmínil dar Slovanské epopeje Praze výstavbou nové budovy. To však popírá rozhodnutí Nejvyššího soudu a další dokumenty.

Kolekci pláten s náměty ze slovanské mytologie spravuje město Praha, která se o vlastnictví soudí s vnukem Alfonse Muchy Johnem. Ten v žalobě tvrdí, že se Praha vlastníkem cyklu obrazů nikdy nestala, protože nesplnila autorovu podmínku, aby pro plátna zbudovala samostatné výstavní prostory. Muchovu žalobu soudy jednou zamítly s tím, že původním majitelem pláten nebyl jejich autor, ale americký mecenáš Charles Crane, který si u malíře obrazy objednal, zaplatil a poté je daroval městu. Nejvyšší soud ale loni rozsudky zrušil a soudcům nařídil, aby napodruhé lépe vysvětlili, na základě čeho dospěli ke svým závěrům.

John Mucha. Foto: archiv redakce

John Mucha se s Prahou o vlastnictví Slovanské epopeje soudí, aby zabránil cestování monumentálního díla a jeho možnému poškození. Opakovaně uvedl, že pokud Praha připraví pro plátna odpovídající prostor, od sporů ustoupí. Zástupci pražského magistrátu však zatím takový krok nechystají.

Ze zápisu z jednání Výboru pro kulturu, výstavnictví, cestovního ruchu a zahraničních vztahů zastupitelstva ze začátku května vyplývá, že předseda výboru a bývalý radní pro kulturu  Jan Wolf dokonce zpochybnil, že by Alfons Mucha vlastnictví podmínil výstavbou nové budovy pro dílo. To však popírá rozhodnutí Nejvyššího soudu. „Nejvyšší soud je přesvědčen o tom, že i optikou rozumem vybaveného průměrného člověka nevyznívá nelogicky, nijak znatelně rušivě, nesourodě, nepochopitelně, nesrozumitelně či neurčitě dopis Alfonse Muchy (ze dne 6. listopadu 1909) adresovaný KHM Praze, z nějž se podává jeho příslib darování 20 kusů obrazů, které uvedený malíř hodlá namalovat za finančního přispění shora již opakovaně zmiňovaného Charlese Cranea. Alfons Mucha tento soubor obrazů uceleně nazval v onom dopise jako „cyklus ‚Epopea Slovanstva'“ za dále v dopise vyloženého (rámcového) specifikování motivů, a to „pod jednou podmínkou, že je totiž umístí na svůj náklad v nějaké pro to zvlášť vystavěné síni“, přičemž rada KHM Praha svým usnesením ze dne 19. listopadu 1909 tento slib darování přijala a dopisem ze dne 22. listopadu t. r. sdělila Alfonsi Muchovi, že: „dar přijímá a že je ochotna o vhodném umístění cyklu toho se s Vaším Blahorodím blíže se dohodnout…“ (akceptovala návrh),“ stojí v rozhodnutí, které má Česká justice k dispozici. Nezpochybnitelnost podmínky výstavby nové budovy potvrzuje i advokát Johna Muchy František Vyskočil. Wolf svoje výroky nechtěl komentovat s tím, že je na dovolené. Proč pražští zastupitelé zrušili na poslední chvíli dlouho plánovanou návštěvu Moravského Krumlova, není jasné. Zastupitelka Jaroslava Janderová (ODS) na Facebooku uvedla, že důvodem je, že 20.6. zasedá pražské zastupitelstvo a očekává se jednání do brzkých ranních hodin. Druhý den tedy „nikam nepojede.“ Nicméně páteční termín pro návštěvu Moravského Krumlova navrhl už před předseda výboru Jan Wolf, který musel vědět, že zastupitelstvo bude jednat. Vedení kulturního výboru prosazuje vystavení Slovanské Epopeje na pražské Zbraslavi v zámku, který je soukromým majetkem rodu Bartoňů z Dobenína. Nejde tedy o samostatnou výstavní síň, jak je uvedeno v podmínce darování Slovanské epopeje Alfonsem Muchou.

Vnuk Alfonse Muchy John se kloní k variantě přesunu díla na zámek do Moravského Krumlova. Zde byla plátna 40 let. Před volbami v roce 2010 byla převezena do Veletržního paláce v Praze, kde byla vystavena. Právě do Krumlova se tento týden vydají senátoři. Návštěvu zorganizoval senátor Herbert Pavera (TOP 09). „Udělal jsem to, protože pořád dokola čtu, jak nedokonalé místo to je a chci abychom to viděli na vlastní oči. Ten den měl také Moravský Krumlov navštívit pražský kulturní výbor. Ale jeho členové nakonec nikam nepojedou. Nevím, proč odřekli dlouho plánovanou cestu, ale pevně věřím, že se na zámek podívají dřív než budou hlasovat o tom, kde Epopej najde svůj domov. Senátoři tam pojedou a podají svědectví, zda je to místo tak hrozné, jak se občas v médiích píše,“ uvedl na svém Facebooku. Spolu s ním se do Moravského Krumlova vydají Rostislav Koštial (ODS), Zdeněk Papoušek (nestraník za KDU-ČSL), Hana Žáková (nestranička za STAN), Mikuláš Bek (nestraník), Jiří Dušek – senátor (nestraník za ANO) a Václav Hampl (nestraník za KDU-ČSL).

Slovanskou epopej maloval Alfons Mucha od roku 1910 celkem 18 let. Tvoří jej 20 velkoplošných pláten ze slovanské mytologie a dějin českého národa. V letech 1963 až 2010 byly obrazy uloženy a  vystaveny v zámku v Moravském Krumlově. V roce 2011 byla epopej za dramatických okolností a přes nesouhlas Moravanů převezena do Prahy. Česká justice se bude příběh Slovanské epopeje i soudní spor sledovat i nadále.

(epa)