ČSÚ (ČSÚ)
Z regionů  |  19.06.2019 09:24:18

Královéhradecký kraj: Květen přinesl pokles podílu nezaměstnaných osob

 

Během května i nadále pokračoval trend poklesu počtu uchazečů o zaměstnání v evidenci úřadu práce i současně podílu nezaměstnaných osob na prozatím nejnižší hraniciroce 2019.

 

Úřady práce Královéhradeckého kraje evidovaly na konci května celkem 7 736 uchazečů o zaměstnání, tj. o 365 osob méně než v dubnu. Nejvyšší pokles zaznamenal okres Náchod (161 osob). V okrese Jičín (jako jediném okrese Královéhradeckého kraje) však počet evidovaných uchazečů o zaměstnání vzrostl o 4 osoby oproti dubnu. Z relativního hodnocení rovněž nejvíce uchazečů ubylo v okrese Náchod (8,4 %) a přibylo v okrese Jičín (0,4 %).

Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku klesl počet uchazečů o zaměstnání ve všech okresech Královéhradeckého kraje s výjimkou okresu Jičín. V absolutním i relativním měřítku nejvíce uchazečů o zaměstnání ubylo v okrese Trutnov (242, resp. 12,5 %). Naopak nejvíce uchazečů o zaměstnání přibylo v okrese Jičín (104, resp. 12,1 %).

Během května bylo na úřadech práce Královéhradeckého kraje nově evidováno 1 556 uchazečů o zaměstnání, nejvíce v okrese Hradec Králové (465 osob). Noví uchazeči o zaměstnání tvořili 20,1 %, což je ve srovnání s měsícem předchozím (21,5 %) mírný pokles.

Dosažitelní uchazeči o zaměstnání (uchazeči, kteří mohli bezprostředně nastoupit do zaměstnání při nabídce volného místa), tvořili 87,4 % z celkového počtu nezaměstnaných osob, což je pokles proti dubnu (88,2 %). Podíl žen mezi evidovanými uchazeči o práci činil 53,8 %, podíl absolventů a mladistvých byl 4,6 % a osoby se zdravotním postižením tvořily více než 21 %.

Podíl nezaměstnaných osob během května v Královéhradeckém kraji zaznamenal mírný pokles o 0,1 procentního bodu, tedy dosáhl hodnoty 1,95  %. Ve srovnání s průměrem celé ČR byl podíl nezaměstnaných osobKrálovéhradeckém kraji o 0,7 procentního bodu nižší. Z genderového pohledu na krajské úrovni byla v květnu nezaměstnanost mužů opět nižší než nezaměstnanost žen (muži 1,76 %, ženy 2,14 %).

V mezikrajském srovnání patří Královéhradecký kraj již dlouhou dobu mezi oblasti s nejnižší mírou nezaměstnaných osob. V květnu (rovněž jako v měsíci dubnu) se kraj umístil na 5. místě. Nižšího podílu nezaměstnaných osob dosáhly již jen kraje Pardubický, Jihočeský, Plzeňský a Hl. město Praha. Naopak s nejvyšší nezaměstnaností se dlouhodobě potýkají v Moravskoslezském a Ústeckém kraji.

Z pohledu okresů Královéhradeckého kraje nejvyššího podílu nezaměstnaných osob dosáhl okres Náchod (2,28%) a Hradec Králové (2,21 %). Naopak Rychnov nad Kněžnou se dlouhodobě řadí k okresům s nejnižší nezaměstnaností v rámci kraje, ale i celé České republiky. V květnu hodnota ukazatele nezaměstnanosti v tomto okrese činila 1,11 %, což bylo v rámci všech okresů ČR 2. místo (1. místo zaujal okres Praha-východ).

Na konci dubna úřady práce Královéhradeckého kraje evidovaly 13 750 pracovních míst, což ve srovnání s měsícem předchozím znamenalo nárůst o 408 pracovních pozic. Z dlouhodobého pohledu pokračoval trend, kdy počet volných pracovních míst převyšuje počet evidovaných uchazečů o zaměstnání. Královéhradeckém kraji připadlo v průměru 0,6 uchazeče na 1 evidované pracovní místo. Pouze v okrese Trutnov se počet volných pracovních míst téměř shodoval s počtem uchazečů o zaměstnání (rovněž jako v měsíci dubnu).

V průběhu pátého měsíce roku bylo na úřadech prácekraji nově hlášeno 2 397 pracovních míst, nejvíce se jich nabízelo v nejlidnatějším okrese Hradec Králové (749). Naopak nejméně jich bylo nově evidováno v okrese Jičín (211).

Zdroj dat: Internetový portál MPSV.

Další informace o nezaměstnanostikraji naleznete v odkaze Statistiky/zaměstnanost, nezaměstnanost.

 

 

Kontakt:

Ing. Věra Varmužová

Krajská správa ČSÚ v Hradci Králové

e-mail: vera.varmuzova@czso.cz

tel.: 495 762 317

 

 

Přílohy

 

19. 6. 2019  

Květen přinesl pokles podílu nezaměstnaných osob

Během května i nadále pokračoval trend poklesu počtu uchazečů o zaměstnání v evidenci úřadu práce i současně podílu nezaměstnaných osob na prozatím nejnižší hranici v roce 2019.

Úřady práce Královéhradeckého kraje evidovaly na konci května celkem 7 736 uchazečů o zaměstnání, tj. o 365 osob méně než v dubnu. Nejvyšší pokles zaznamenal okres Náchod (161 osob). V okrese Jičín (jako jediném okrese Královéhradeckého kraje) však počet evidovaných uchazečů o zaměstnání vzrostl o 4 osoby oproti dubnu. Z relativního hodnocení rovněž nejvíce uchazečů ubylo v okrese Náchod (8,4 %) a přibylo v okrese Jičín (0,4 %).

Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku klesl počet uchazečů o zaměstnání ve všech okresech Královéhradeckého kraje s výjimkou okresu Jičín. V absolutním i relativním měřítku nejvíce uchazečů o zaměstnání ubylo v okrese Trutnov (242, resp. 12,5 %). Naopak nejvíce uchazečů o zaměstnání přibylo v okrese Jičín (104, resp. 12,1 %). 

Během května bylo na úřadech práce Královéhradeckého kraje nově evidováno

1 556 uchazečů o zaměstnání, nejvíce v okrese Hradec Králové (465 osob). Noví uchazeči o zaměstnání tvořili 20,1 %, což je ve srovnání s měsícem předchozím (21,5 %) mírný pokles. 

 

Dosažitelní uchazeči o zaměstnání (uchazeči, kteří mohli bezprostředně nastoupit do zaměstnání při nabídce volného místa), tvořili 87,4 % z celkového počtu nezaměstnaných osob, což je pokles proti dubnu (88,2 %). Podíl žen mezi evidovanými uchazeči o práci činil 53,8 %, podíl absolventů a mladistvých byl 4,6 % a osoby se zdravotním postižením tvořily více než 21 %.

 

Podíl nezaměstnaných osob během května v Královéhradeckém kraji zaznamenal mírný pokles o 0,1 procentního bodu, tedy dosáhl hodnoty 1,95  %. Ve srovnání s průměrem celé ČR byl podíl nezaměstnaných osob v Královéhradeckém kraji o 0,7 procentního bodu nižší. Z genderového pohledu na krajské úrovni byla v květnu nezaměstnanost mužů opět nižší než nezaměstnanost žen (muži 1,76 %, ženy 2,14 %). 

V mezikrajském srovnání patří Královéhradecký kraj již dlouhou dobu mezi oblasti s nejnižší mírou nezaměstnaných osob. V květnu (rovněž jako v měsíci dubnu) se kraj umístil na 5. místě. Nižšího podílu nezaměstnaných osob dosáhly již jen kraje Pardubický, Jihočeský, Plzeňský a Hl. město Praha. Naopak s nejvyšší nezaměstnaností se dlouhodobě potýkají v Moravskoslezském a Ústeckém kraji

Z pohledu okresů Královéhradeckého kraje nejvyššího podílu nezaměstnaných osob dosáhl okres Náchod (2,28%) a Hradec Králové (2,21 %). Naopak Rychnov nad Kněžnou se dlouhodobě řadí k okresům s nejnižší nezaměstnaností v rámci kraje, ale i celé České republiky. V květnu hodnota ukazatele nezaměstnanosti v tomto okrese činila 1,11 %, což bylo v rámci všech okresů ČR 2. místo (1. místo zaujal okres Praha-východ). 

Na konci dubna úřady práce Královéhradeckého kraje evidovaly 13 750 pracovních míst, což ve srovnání s měsícem předchozím znamenalo nárůst o 408 pracovních pozic. Z dlouhodobého pohledu pokračoval trend, kdy počet volných pracovních míst převyšuje počet evidovaných uchazečů o zaměstnání. V Královéhradeckém kraji připadlo v průměru 0,6 uchazeče na 1 evidované pracovní místo. Pouze v okrese Trutnov se počet volných pracovních míst téměř shodoval s počtem uchazečů o zaměstnání (rovněž jako v měsíci dubnu). 

V průběhu pátého měsíce roku bylo na úřadech práce v kraji nově hlášeno 2 397 pracovních míst, nejvíce se jich nabízelo v nejlidnatějším okrese Hradec Králové (749). Naopak nejméně jich bylo nově evidováno v okrese Jičín (211).

 

Zdroj dat: Internetový portál MPSV.

Další informace o nezaměstnanosti v kraji naleznete v odkaze Statistiky/zaměstnanost, nezaměstnanost. 

 

 

Kontakt:

Ing. Věra Varmužová

Krajská správa ČSÚ v Hradci Králové e-mail: vera.varmuzova@czso.cz tel.: 495 762 317

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688