Patria (Patria Finance)
Osobní finance  |  14.06.2019 16:05:53

CVVM: Víc než polovina Čechů pokládá svou životní úroveň za dobrou


Více než polovina Čechů považuje životní úroveň své domácnosti za dobrou a téměř polovina lidí hodnotí kladně i ekonomickou situaci v Česku. Vyplývá to z květnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd (CVVM). Hodnocení životní úrovně se sice ve srovnání s průzkumem z předchozího měsíce ani meziročně výrazně nezměnilo, ale z dlouhodobého pohledu se v posledních zhruba šesti letech vytrvale zlepšuje.
 
Životní úroveň vlastní domácnosti ohodnotilo jako velmi dobrou, nebo spíše dobrou dohromady 55 procent účastníků průzkumu. Jenom 11 procent lidí ji pokládá za špatnou a ostatní ji hodnotili neutrálně - jako ani dobrou, ani špatnou.

V předchozích měsících letošního roku bylo rozložení odpovědí podobné. Podíl pozitivních hodnocení se pohyboval od 53 do 56 procent a podíl negativních mezi deseti a 12 procenty. Před rokem bylo hodnocení mírně horší než letos. Za dobrou tehdy označilo životní úroveň své domácnosti 53 procent lidí a za špatnou 14 procent.

Hodnocení se přibližně od začátku roku 2013, kdy začala opadat celosvětová ekonomická krize, vytrvale zlepšuje. Před šesti lety se podíl pozitivních hodnocení životní úrovně pohyboval v průměru pod 40 procenty, zatímco podíl negativních nad 20 procenty.

Lidé v průzkumu také hodnotili tuzemskou hospodářskou situaci. Podle 45 procent Čechů je dobrá, 37 procent dotázaných ji ohodnotilo neutrálně a podle 16 procent lidí je špatná.

Hodnocení ekonomické situace v průzkumech kolísá více než hodnocení životní úrovně domácností. Například na začátku letošního roku označila hospodářskou situaci za dobrou více než polovina dotázaných. I hodnocení ekonomické situace se ale v posledních letech postupně zlepšuje. Ještě na začátku roku 2015 převažovala negativní hodnocení s podílem přes 30 procent, kdežto kladných hodnocení bylo tehdy jen kolem 20 procent.

Životní úroveň svých domácností častěji hodnotí kladně například podnikatelé či studenti a z politického hlediska lidé, kteří důvěřují vládě, ale i voliči opozičních Pirátů a ODS. Negativně vidí životní úroveň lidé ve věku nad 60 let, nekvalifikovaní dělní nebo voliči komunistů. Podobné je rozložení pozitivních a negativních odpovědí u hodnocení ekonomické úrovně Česka.

Průzkum provádělo CVVM od 4. do 14. května. Zúčastnilo se ho 1026 obyvatel České republiky ve věku nad 15 let.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688