Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Fed zaspal, důvěra věští recesi a naše dluhy budou vyšší, než v Řecku

Perly týdne: Fed zaspal, důvěra věští recesi a naše dluhy budou vyšší, než v Řecku

14.06.2019 12:25
Autor: Redakce, Patria.cz

Ve světě…

Fed sníží sazby příliš pozdě: CNBC poukazuje na analýzu banky Morgan Stanley, podle které nemusí recesi v USA zabránit ani to, pokud Fed v létě sníží sazby. Americké hospodářství totiž podle banky již nyní čelí vážným makroekonomickým rizikům, na která ukazují slabší data z trhu práce, nízká inflace a eskalující obchodní tenze. I červnové snížení sazeb by tak mohlo být již zpozdilým krokem. Trh přitom podle CNBC čeká, že snížení sazeb přijde v červenci, usuzuje tak na základě klesajících výnosů vládních obligací a slabosti akciového trhu.

Morgan Stanley radí investorům, aby drželi defenzivní pozice, globální ekonomika totiž podle banky nemíří do dalšího oživení, ale do stagnace. Je podle ní sice pochopitelné, že investoři jsou ohledně očekávaného snížení sazeb nadšeni, ovšem neměli by to se svým nadšením přehánět. Opatrní by měli být zejména vůči „drahým růstovým akciím“, u kterých panuje vyšší riziko, že jejich zisky nedosáhnou na očekávání trhu. Příčinou tohoto zklamání by měla být „velmi reálná makroekonomická rizika“.

Důvěry za vrcholem, recese na obzoru: Příliš optimisticky nevyznívá ani jedna z nových analýz investiční společnosti Schwab. Poukazuje na řadu varovných indikátorů a obsahuje i následující graf s vývojem spotřebitelské důvěry v USA a Evropě: 

001

Schwab si všímá toho, že důvěra v obou ekonomikách má tendenci dosáhnout vrcholu těsně před příchodem recese. A aktuální vývoj naznačuje, že oba indikátory jsou (opět) za cyklickým vrcholem a vydaly se směrem dolů. Ekonomové společnosti dodávají, že mají stále větší obavy z toho, že obchodní tenze se začnou promítat do podnikatelské důvěry a následně do tvrdých ekonomických dat. Investorům ale stále doporučují neutrálním pozice na globálních akciích. 

Podhodnocená samořídící budoucnost Tesly: Morgan Stanley se tento týden také věnovala akciím Tesly. Investoři u nich podle banky podhodnocují potenciál samořídících technologií. Tvrdí to pozorně sledovaný analytik Adam Jonas, podle kterého už firma není považována za růstovou společnost. Trh jí naopak začal vnímat jako „příběh restrukturalizace a finančních tenzí“. Varoval, že Tesle na záchranu nepřijde žádná společnost typu Amazon, či Apple, jak se možná někteří domnívají.

Optimisticky ale vidí analytik pozici automobilky na trhu „skutečných elektromobilů“. Oblastí, které investoři vnímají příliš skepticky, je pak podle analytika více. Dominuje jim zmíněné autonomní řízení, dále jde o solární technologie, uchovávání energie, příležitosti v Číně, elektrické nákladní vozy a vládní podpora elektromobilů. Všechny tyto oblasti mají svou hodnotu a u samořídících technologií jí analytik odhaduje na 8,5 miliard dolarů. Morgan Stanley má cílovou cenu u Tesly nastavenou na 230 dolarech, takže autonomní byznys tvoří asi pětinu této částky.

Život v míru: Nový Global Peace Index 2019 ukazuje, že „globální mírumilovnost se v minulém roce v průměru mírně zlepšil“. Nejmírumilovnější zemí na světě je podle tohoto hodnocení stále Island, na vrchol žebříčku se dostal i Nový Zéland, Austrálie, Portugalsko a Dánsko. K nejmírumilovnějším zemím na světě patříme i my. Následující graf porovnává celkovou výši indexu mírumilovnosti pro hlavní světové regiony a ukazuje, jak se skóre v minulém roce změnilo (čím nižší hodnoty, tím lepší pozice):

001

Česká republika zemí neevropských podnikatelů: Eurostat tento týden porovnává evropské země podle podílu osob samostatně výdělečně činných na zaměstnanosti lidí ve věku 20 – 64 let. Data jsou rozdělena podle toho, zda jde o osoby narozené v dané zemi, narozené v jiné zemi EU a narozené mimo EU. V první skupině vede s více jak 30 % podílem Řecko. Ve druhé skupině je to s téměř 40 % podílem Polsko. A nejvíce OSVČ nenarozených v EU v poměru k celkové zaměstnanosti nalezneme v České republice (35 %). Nejnižší jsou naopak podíly v zemích jako Dánsko, Švédsko, či Německo. 

001

… a u nás doma

Česko dluhovým Řeckem: Ihned.cz tvrdí, že „pokud se nezmění výběr daní a výdaje, Česko bude v budoucnu zadluženější, než je dnes Řecko“. Varuje před tím rozpočtová rada s tím, že „dluh veřejných financí by především kvůli stárnutí populace při zachování nynější situace dosáhl v roce 2069 až 222 procent hrubého domácího produktu.“ Jde o simulaci vývoje, který by nastal bez změn daňových a výdajových politik.

Portál ihned.cz připomíná, že veřejný dluh v poměru k HDP u nás aktuálně dosahuje 32,7 procenta a v rámci EU je jeden z nejnižších. Rada pak také uvedla, že nepříznivému vývoji by bylo možné zabránit zvýšením daní, posunutím věku odchodu do důchodu nebo snížením důchodů vzhledem k průměrné mzdě. Následující graf ukazuje scénáře dalšího vývoje míry zadlužení:

001

Jeden reaktor a pak menší zdroje: Ihned.cz přináší také rozhovor s předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, fyzičkou a političkou Danou Drábovou. Ta navrhuje: Postavme jeden tisícimegawattový reaktor v Dukovanech a koukejme se po menších variantách. Technické požadavky na velikost reaktorů mohou být podle ní problémem pro Francouze a Jihokorejce, geopolitické zase pro Rusy či Číňany. A když se tendr nepodaří, čeká Česko nejspíš ve velkém výstavba plynových elektráren.

Japonci se podle Drábové „vrací pragmaticky k jádru, i když rozhodně žádní velcí fanoušci jádra nejsou“. Evropa podle ní „nikdy nezažila, že najednou proud není“. A „dosud žije z toho, jak se základní infrastruktura postavila během dvaceti třiceti let po válce. Evropa je nejen čím dál bohatší, ale také čím dál línější“. Drábová má podle svých slov „strach, že bez podobné rány v podobě dlouhodobějších energetických výpadků se Evropa vlastně hned tak nevzpamatuje“.


Čtěte více:

Proteče tající evropský průmysl do zbytku ekonomiky?
14.06.2019 6:16
Evropský průmysl má problém. Trápí ho obchodní napětí, slabší poptávk...
Fatás: Pokud to tentokrát není jinak, recesi už máme za rohem
13.06.2019 15:44
Odhad pravděpodobnosti příchodu recese je v krátkém období velkou výzv...
Musk akcionářům Tesly: Poptávka není problém
13.06.2019 13:49
Šéf Tesly Elon Musk smetl na výročním zasedání obavy z poptávky po hla...
Guterres: Svět si nemůže dovolit konfrontaci v Perském zálivu
14.06.2019 8:33
Svět si nemůže dovolit konfrontaci v oblasti Perského zálivu. V reakci...
Čína zvyšuje antidumpingová cla na ocelové trubky z USA a EU
14.06.2019 9:29
Čína zvyšuje antidumpingová cla na bezešvé trubky z legované ocele dov...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university