Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  13.06.2019 09:48:35

HN: Mall Group prodá Heureku za 7,5 mld Kč některému z akcionářů

Skupina Mall Group prodá internetového srovnávače cen Heureka za zhruba 7,5 miliardy korun. Deníku Hospodářské noviny (HN) to řekl Jakub Havrlant, spoluvlastník a výkonný ředitel Mall Group, do níž srovnávač spadá. Novým majitelem Heureky se podle listu stane někdo z trojice současných akcionářů Mall Group, tedy skupina PPF Petra Kellnera, duo Daniel Křetínský s Patrikem Tkáčem nebo investiční skupina Rockaway, jejímž zakladatelem je Havrlant. Získané peníze chce Mall Group použít na rozvoj firmy.

O prodeji Heureky se začalo jednat loni. Podle Havrlanta byly na stole dvě závazné nabídky od zájemců ze zahraničí, které firmu oceňovaly právě na 7,5 miliardy korun. Nakonec ale současní majitelé změnili strategii. "Byla obrovská preference akcionářů v čele s Danielem Křetínským Heureku neprodávat nikomu externímu. I vzhledem k tomu, že výsledky firmy kontinuálně předbíhaly naše očekávání," uvedl Havrlant. Uvedl, že provozní zisk srovnávače loni vzrostl o desítky procent na 546 milionů korun.

"Prodejem Heureky získá Mall Group peníze na rozvoj. Zároveň to dává smysl i kvůli střetu zájmů," uvedl Havrlant. Připomněl, že některé konkurenční e-shopy v minulosti při vzniku skupiny protestovaly proti tomu, že Heureka bude spadat pod Mall Group. Argumentovaly, že cenový srovnávač přestane být nestranný a bude zvýhodňovat nabídky firem z Mall Group. Z Heureky proto některé e-shopy odešly, například Alza.

Podíly v Mall Group, kam vedle e-shopu Mall.cz patří také obchody CZC.cz, Košík.cz nebo Vivantis, se po prodeji Heureky měnit nebudou. PPF stejně jako finančníci Křetínský s Tkáčem drží čtyřicetiprocentní podíl, zbylých 20 procent má Rockaway.

Vedle prodeje Heureky nyní Mall Group čeká také významná personální změna. Každodenní řízení skupiny od Havrlanta převezme Oldřich Bajer, někdejší spoluzakladatel Centrum.cz a bývalý investor v e-shopu Zoot.cz, který nyní prochází reorganizací. "Já se přesouvám do role předsedy představenstva a dál nesu zodpovědnost za výsledky firmy," řekl Havrlant.

Mall Group zaměstnává přes dva tisíce lidí, jeho tržby loni překročily 16 miliard korun. Ztráta se však stále pohybuje v několika stovkách milionů korun. Vedle Česka skupina nabízí své služby v dalších šesti zemích střední a východní Evropy.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688