Kárný senát vyzdvihnul Parolkovou "příkladnou sebereflexi". Foto: archiv

Soudce dostal důtku, po chybě šel z vazby muž obviněný z násilí

Kárný senát dnes udělil důtku teplickému soudci Martinu Parolkovi. Kvůli jeho pochybení se dostal z vazby na svobodu muž obviněný ze znásilnění, loupeže a dalších přečinů. Parolek chybu přiznal, s předsedou Okresního soudu v Teplicích Janem Tichým uzavřel dohodou o vině i potrestání, kterou dnes kárný senát Nejvyššího správního soudu akceptoval. Nebylo tak nutné provádět dokazování.

Údajný násilník, který podle vyšetřovatelů opakovaně útočil na prostitutky, před časem podával stížnost proti uvalení vazby. U Krajského soudu v Ústí nad Labem o ní rozhodoval senát, ve kterém byl Parolek na stáži. Když se pak vrátil ze stáže zpět k Okresnímu soudu v Teplicích, dostal se mu na stůl stejný spis a rozhodl o prodloužení vazby.

Parolek přehlédl, že s případem už přišel do styku u odvolacího soudu. Trestní řád takový souběh zakazuje, správně se měl Parolek vyloučit z provádění úkonů v dané trestní věci. Když pochybení zjistil krajský soud, musel obviněného muže pustit na svobodu.

Parolek dnes přiznal chybu. U odvolacího soudu prý řešil několik stovek případů, tento konkrétní si nepamatoval. Když se dozvěděl, že se obviněný dostal na svobodu, pocítil prý šok. „Je to pro mě připomenutí, že nemůžu tu funkci vykonávat ‚na autopilota‘, ale všemu se pozorně věnovat, myslet i na souvislosti, které se objeví poprvé,“ řekl dnes Parolek.

Kárný senát vyzdvihnul Parolkovou „příkladnou sebereflexi“. „Neuvědomil si možné souvislosti, byla to pro něj nová situace. Nic nesvědčí o úmyslu nebo vědomé nedbalosti,“ uvedl předseda kárného senátu Tomáš Langášek.

Muž obviněný ze znásilnění je stíhaný na svobodě. „Nemám poznatek, že by se doteď dopustil trestné činnosti, na hlavní líčení chodí,“ uvedl Parolek. Z případu se už vyloučil, řeší jej jiný soudce teplického soudu.

(čtk)