Patria (Patria Finance)
Investice  |  10.06.2019 14:49:46

Trump si vysloužil kritiku za migrační dohodu s Mexikem


Americko-mexická dohoda o migraci, kterou v pátek oznámil americký prezident Donald Trump a díky níž nesplnil svou hrozbu zavést ode dneška pětiprocentní clo na mexické zboží, nepřináší podle serveru Politico či agentury AP nic zásadně nového. Analytici, které dnes citovala agentura AFP, se navíc domnívají, že z ní budou profitovat pašeráci migrantů.

"Nyní budeme mít obrovskou spolupráci mezi Mexikem a USA, něco, co neexistovalo několik dekád," zněl jeden z Trumpových víkendových tweetů. "Snažili jsme se o tato hraniční opatření dlouho, stejně jako předchozí vlády, ale nikdo nebyl úspěšný, až do podpisu naší dohody s Mexikem," napsal rovněž Trump na twitteru.

Podle některých amerických médií či serveru Politico ale dva hlavní body dohody - nasazení mexické národní gardy na jižní hranici Mexika a větší počty migrantů, kteří budou na vyřízení své žádosti o americký azyl čekat v Mexiku - byly dojednány už před několika měsíci. Například v březnu oznámila mexická ministryně vnitra Olga Sánchezová, že na jih Mexika pošle federální policisty a zvýší tam kontroly v místech, kudy proudí do Mexika nejvíce středoamerických migrantů, kteří pak míří do USA.

Vláda prezidenta Andrése Manuela Lópeze Obradora už od svého nástupu do úřadu loni v prosinci zpřísnila mexickou migrační politiku, několikanásobně také vzrostly počty zadržených i deportovaných migrantů do zemí původu.

"Trump si dohodou vylepšil image, ale opravdu někdo věří tomu, že zastaví migraci ze Střední Ameriky?" řekl serveru Politico John Feeley, bývalý americký velvyslanec v Panamě. Podle něj Trump neřeší podstatu problému. Podle serveru Politico páteční dohoda nezmiňuje obnovu americké finanční pomoci Salvadoru, Guatemale a Hondurasu, kterou Trump v březnu nařídil zastavit.

Ze Střední Ameriky utíkají lidé už řadu let kvůli chudobě a vysoké kriminalitě. Nová mexická vláda už loni navrhla řešit problém spoluprací s USA, Kanadou a zeměmi Střední Ameriky při podpoře projektů, které by vytvořily ve středoamerických zemích pracovní místa a snížily chudobu.

Podle analytiků citovaných dnes agenturou AFP páteční dohoda USA a Mexikem nahrává ilegální migraci. "Více kontrol donutí lidi využívat služeb pašeráků a posílí se tak organizovaný zločin," domnívá se například Javier Urbano z Iberoamerické univerzity v mexické metropoli.

Ke kritice páteční americko-mexické dohody se připojili i možní Trumpovi soupeři v boji o prezidentský úřad v roce 2020, které dnes citovala AP. "Taková opatření jsme s Mexikem už dávno měli, některá i měsíce," uvedl Beto O'Rourke, uchazeč o demokratickou kandidaturu v prezidentských volbách. "Možná teď urychlí scénář těchto opatření, ale Trump dosáhl hlavně toho, že ohrozil nejdůležitější obchodní partnerství USA," dodal O´Rourke.

"Myslím, že svět už je unavený z prezidenta, který neustále vede slovní války s našimi spojenci, ať už je to Mexiko či Kanada," citovala AP senátora Bernieho Sanderse, dalšího uchazeče o nejvyšší úřad v USA.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688