Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  06.06.2019 09:10:59

ECB představí TLTRO3 (Ranní zpráva z finančního trhu)

Událostí dne je beze sporu zasedání ECB, na kterém bude představen nový program cílených dlouhodobějších refinančních operací TLTRO3 i nová makroekonomická prognóza. Na domácí půdě nás čekají statistiky z průmyslu, stavebnictví i mezinárodního obchodu za duben. Průmysl navzdory špatné náladě opět přidá na dynamice, stavebnictví mírně zvolní.

TLTRO3 bude méně štědrý než jeho předchůdce

Zasedání ECB nám dnes přinese zveřejnění detailů připravovaného programu TLTRO3, který má být spuštěn v září. Ve srovnání s předchozím kolem bude program méně robustní, i když pozorujeme zvyšující se tlaky, aby prezident M. Draghi překvapil a zastavil klesající inflační očekávání. Zároveň bude zveřejněna i nová prognóza pro eurozónu, která pravděpodobně mírně reviduje odhad růstu HDP pro letošní rok (z původních 1,1 %). Více o dnešním zasedání psala kolegyně Jana Steckerová zde: http://bit.ly/31b81qD.

Tovární objednávky v Německu příjemně překvapily

Německé tovární objednávky za duben opět příjemně překvapily, když meziměsíčně přidaly 0,3 %. Nahoru byla revidována i statistika za březen. V meziročním srovnání jsou sice stále slabší, důvodem je ale jejich propad ze zimních měsíců. Jak si německý průmysl vedl v dubnu, se dozvíme zítra. Poslední dvě statistiky továrních objednávek ale ukazují na oživení německého průmyslu.

Euro včera po týdnu posilování vůči dolaru nakrátko dobylo zpět laťku 1,13 USD/EUR. Pomohla mu k tomu i extrémně slabá ADP statistika o počtu volných pracovních míst v zámoří. Těch bylo v květnu vytvořeno 27 tisíc, nejméně od března 2010. Korelace mezi ADP reportem a Fedem sledovanou statistikou o počtu nově vytvořených pracovních míst sice není konzistentní, přesto dává tušit, že páteční statistika z nezemědělského sektoru bude spíše slabá. Ekonomové SG očekávají v květnu podprůměrný přírůstek 145 tisíc oproti tržním 180 tisícům.

Průmyslová výroba v dubnu opět na trajektorii růstu

Dnes domácí statistiky ukáží, jak si v dubnu vedla průmyslová výroba, stavebnictví i mezinárodní obchod. Zejména průmysl navzdory předstihovým indikátorům v dubnu přidal, pomůže mu k tomu i výroba automobilového sektoru. Naopak stavebnictví slevilo ze svého dvouciferného tempa růstu.

Českému maloobchodu se v dubnu dařilo

Regionálním měnám se včera dařilo. Česká koruna posílila o čtvrt procentního bodu na 25,65 CZK/EUR, a je tak nejsilnější od konce dubna. Polský zlotý je silnější o desetinu 4,275 PLN/EUR, tři desetiny pak přidal maďarský forint. Ten se v závěru dne obchodoval na 321,1 HUF/EUR. Regionálním měnám k pohybu pomohlo silnější euro, českou korunu na cestě za silnějším kurzem podpořila také domácí statistika. Podle ní dynamika maloobchodních tržeb v dubnu překonala očekávání trhu. Podrobnosti najdete v našem reportu zde: http://bit.ly/316f5VD.

Autor: Monika Junicke

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688