04.06.2019 Průměrná mzda a počet zaměstnanců v Ústeckém kraji v 1. čtvrtletí...

Průměrná hrubá mzda na přepočtené počty zaměstnanců vzrostla v Ústeckém kraji v 1. čtvrtletí 2019 proti stejnému období předchozího roku o 7,5 %, jednalo se o druhý nejvyšší meziroční nárůst od roku 2008. Reálně se mzda zvýšila o 4,7 %. Počet zaměstnanců v kraji meziročně poklesl o 0,4 %.

V 1. čtvrtletí roku 2019 dosáhla průměrná hrubá měsíční nominální mzda v Ústeckém kraji v přepočtu na plně zaměstnané osoby částky 29 895 Kč. V porovnání se stejným obdobím roku 2018 se zvýšila o 7,5 % (o 2 075 Kč). K růstu nominální mzdy došlo ve všech krajích republiky. Za celou republiku se průměrná nominální mzda zvýšila o 7,4 %. Průměrná mzda v Ústeckém kraji byla celkově o 2 571 Kč (o 7,9 %) nižší než republiková mzda. Dlouhodobě nejvyšší mezi kraji je mzda v hlavním městě Praze. Průměrná mzda zaměstnanců Ústeckého kraje zaostávala za mzdou pražských pracovníků o 11 555 Kč, tj. o 27,9 %.

Spotřebitelské ceny se za 1. čtvrtletí letošního roku zvýšily o 2,7 %, což znamenalo reálné zvýšení mzdy jak za celou Českou republiku (o 4,6 %), tak ve všech krajích. Reálná kupní síla obyvatel Ústeckého kraje za uplynulé čtvrtletí vzrostla o 4,7 %. V mezikrajovém srovnání byl růst reálné mzdy v Ústeckém kraji spolu s Jihočeským, Královéhradeckým a Zlínským krajem třetí nejvyšší. Nejvíce se reálná mzda zvýšila v Olomouckém a Středočeském kraji.

Od ledna do března 2019 bylo V Ústeckém kraji zaměstnáno celkem 248,4 tis. osob (přepočteno na plně zaměstnané), proti stejnému období loňského roku to představovalo pokles o 1,1 tis. osob, tj. 0,4 %. Počet zaměstnanců poklesl ještě v dalších čtyřech krajích (Plzeňském, Karlovarském, Kraji Vysočina a Moravskoslezském). Meziroční pokles v Ústeckém kraji byl spolu s Plzeňským krajem druhý nejvyšší po Karlovarském kraji. Naproti tomu nejrychlejší růst počtu pracovníků byl v  Praze, nejméně zaměstnanců přibylo v Jihočeském kraji. Z hlediska počtu zaměstnanců se Ústecký kraj dlouhodobě řadí na pátou nejvyšší příčku mezi kraji. Na celkovém počtu zaměstnanců České republiky se v prvním čtvrtletí letošního roku kraj podílel 6,1 %.

Vývoj průměrné hrubé měsíční mzdy v přepočtu na plně zaměstnané osoby za posledních deset let v Ústeckém kraji ukazuje následující graf. V letošním prvním čtvrtletí vzrostla průměrná mzda v porovnání se stejným obdobím předchozího roku o 6,7 %, což představuje po roce 2018 (o 9,5 %) druhé nejvyšší meziroční navýšení od roku 2008, kdy byl nárůst 8,1 %.

 

 

Kontakt:

Ing. Růžena Funková

Krajská správa ČSÚ v Ústí nad Labem
e-mail:
ruzena.funkova@czso.cz
tel.: 605 452 02

 

Přílohy

  • Více informací naleznete v
  • Rychlých informacích
  • Mzdy_1_Q_2019.xlsx
  • Průměrná mzda a počet zaměstnanců v ústeckém kraji v 1. čtvrtletí 2019 (aktualita v pdf)
  • Stručná informace - Mzdy 1. čtvrtletí 2019

4. června 2019

Průměrná mzda a počet zaměstnanců v Ústeckém kraji v 1. čtvrtletí 2019

Průměrná hrubá mzda na přepočtené počty zaměstnanců vzrostla v Ústeckém kraji v 1. čtvrtletí 2019 proti stejnému období předchozího roku o 7,5 %, jednalo se o druhý nejvyšší meziroční nárůst od roku 2008. Reálně se mzda zvýšila o 4,7 %. Počet zaměstnanců v kraji meziročně poklesl o 0,4 %.

V 1. čtvrtletí roku 2019 dosáhla průměrná hrubá měsíční nominální mzda v Ústeckém kraji v přepočtu na plně zaměstnané osoby částky 29 895 Kč. V porovnání se stejným obdobím roku 2018 se zvýšila o 7,5 % (o 2 075 Kč). K růstu nominální mzdy došlo ve všech krajích republiky. Za celou republiku se průměrná nominální mzda zvýšila o 7,4 %. Průměrná mzda v Ústeckém kraji byla celkově o 2 571 Kč (o 7,9 %) nižší než republiková mzda. Dlouhodobě nejvyšší mezi kraji je mzda v hlavním městě Praze. Průměrná mzda zaměstnanců Ústeckého kraje zaostávala za mzdou pražských pracovníků o 11 555 Kč, tj. o 27,9 %.

 

Spotřebitelské ceny se za 1. čtvrtletí letošního roku zvýšily o 2,7 %, což znamenalo reálné zvýšení mzdy jak za celou Českou republiku (o 4,6 %), tak ve všech krajích. Reálná kupní síla obyvatel Ústeckého kraje za uplynulé čtvrtletí vzrostla o 4,7 %. V mezikrajovém srovnání byl růst reálné mzdy v Ústeckém kraji spolu s Jihočeským, Královéhradeckým a Zlínským krajem třetí nejvyšší. Nejvíce se reálná mzda zvýšila v Olomouckém a Středočeském kraji.

 

Průměrná měsíční mzda podle krajů v 1. čtvrtletí 2019 (osoby přepočtené na plně zaměstnané)

 

 

Od ledna do března 2019 bylo V Ústeckém kraji zaměstnáno celkem 248,4 tis. osob (přepočteno na plně zaměstnané), proti stejnému období loňského roku to představovalo pokles o 1,1 tis. osob, tj. 0,4 %. Počet zaměstnanců poklesl ještě v dalších čtyřech krajích (Plzeňském, Karlovarském, Kraji Vysočina a Moravskoslezském). Meziroční pokles v Ústeckém kraji byl spolu s Plzeňským krajem druhý nejvyšší po Karlovarském kraji. Naproti tomu nejrychlejší růst počtu pracovníků byl v  Praze, nejméně zaměstnanců přibylo v Jihočeském kraji. Z hlediska počtu zaměstnanců se Ústecký kraj dlouhodobě řadí na pátou nejvyšší příčku mezi kraji. Na celkovém počtu zaměstnanců České republiky se v prvním čtvrtletí letošního roku kraj podílel 6,1 %.

 

Meziroční růst/pokles zaměstnanců podle krajů ve 1. čtvrtletí 2019

(osoby přepočtené na plně zaměstnané)

 

 

Vývoj průměrné hrubé měsíční mzdy v přepočtu na plně zaměstnané osoby za posledních deset let v Ústeckém kraji ukazuje následující graf. V letošním prvním čtvrtletí vzrostla průměrná mzda v porovnání se stejným obdobím předchozího roku o 6,7 %, což představuje po roce 2018 (o 9,5 %) druhé nejvyšší meziroční navýšení od roku 2008, kdy byl nárůst 8,1 %.

 

Průměrná měsíční mzda v Ústeckém kraji v jednotlivých čtvrtletích v letech 2010 až 2019

 

 

Kontakt:

Růžena Funková

Krajská správa ČSÚ v Ústí nad Labem

Tel.: 605 452 027

E-mail: ruzena.funkova@czso.cz

 


Zařazenoút 04.06.2019 02:06:00
ZdrojČSÚ - Ústecký
Originálczso.cz/csu/xu/prumerna-mzda-a-pocet-zamestnancu-v-usteckem-kraji-v-1-ctvrtleti-2019

Výpocet cisté mzdy v roce 2023



Více zpráv k tématu Mzdy


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V