Nejvyšší správní soud (NSS) Vyhověl odvolané okresní státní zástupkyni Tamaře Kornasové. Foto: archiv

Rozpočet spravedlnosti má být nižší nejméně o pět procent

Rozpočet ministerstva spravedlnosti bude pro příští rok krácen nejméně o pět procent. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) o tom dnes informovala nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Po schůzce novinářům řekla, že šlo o jediný bod jednání, na kterém se se Zemanem neshodla.

„Na čem jsme se neshodli, jsou peníze, protože nám budou teď trochu očesávat. Takže požadavky nemohou být nesmyslné,“ uvedla Benešová. Reagovala na to, že Zeman před médii hovořil o žádosti posílit skupinu čekatelů, kteří mají nahradit státní zástupce odcházející do důchodu. Později ministryně upřesnila, že by měla přijít minimálně o pět procent rozpočtu, neuvedla ale, zda proti letošnímu roku, nebo proti výhledům pro příští rok.

Předchůdce Benešové na postu ministra Jan Kněžínek našel podle dřívějších výroků v rozpočtu pro rok 2020 zhruba miliardovou úsporu. Podle střednědobého výhledu rozpočtu měl mít resort příští rok výdaje přes 31,2 miliardy korun. Z hlediska personálních výdajů může ministerstvo ušetřit sedm až deset procent míst, řekl Kněžínek novinářům v březnu. Nemělo se to ale týkat zaměstnanců soudů a státních zastupitelství. Výdaje ministerstva na letošní rok budou činit podle posledních informací přes 30,2 miliardy.

(čtk)