Češi platí za hygienické potřeby vysokou daň. Jinde v EU zlevňují

Daň z přidané hodnoty na hygienické potřeby pro ženy je v Česku jedna z nejvyšších v rámci Evropy. Evropský parlament z počátku tohoto roku přitom všem státům doporučil daň snížit, případně tyto potřeby od daně zcela osvobodit.

Na menstruační tampony a vložky se v Česku vztahuje základní daň 21 %. V některých státech Evropy přitom dámské hygienické potřeby podléhají mnohem nižší dani, pohybující se pouze okolo 5-10 %. Mezi takové státy se řadí například Velká Británie, Francie, Polsko nebo Slovensko. Irsko dokonce DPH na podobné potřeby zcela zrušilo.


Daň na tampony a vložky řešil už koncem loňského roku Evropský parlament, který ve zprávě "O rovnosti žen a mužů a daňových politikách v EU" doporučuje všem členským zemím, aby takzvanou "tamponovou daň" (tampon tax) snížily nebo zcela zrušily.

https://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/640x800/May2019/2285260.jpg?8b24


"Evropský parlament lituje, že dámské hygienické potřeby a potřeby pro péči o děti, seniory a lidi s postižením stále nejsou považované za základní potřebu ve všech členských zemích," píše EP ve zprávě na svém webu.

Česká europoslankyně: "Národní rozpočty nejsou bezedné!"


Zprávu schvalovali a mohli se k ní vyjádřit zástupci jednotlivých členských zemí. Česká europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), která v nedávných evropských volbách obhájila svůj mandát, ji však nepodpořila. "Zmíněnou zprávu (...) jsem nepodpořila, protože tuto výzvu vnímám jako zásah do národních kompetencí," napsala redakci TN.cz "staronová" zástupkyně ČR v Evropském parlamentu.


"Co se týče hygienických potřeb pro ženy, nejsem odpůrcem obdobného zvýhodnění. Členské státy již mají podle směrnice o DPH možnost snížit sazbu DPH pro toto zboží. Případné snížení DPH pro ženské hygienické potřeby nelze vytrhnout ze širšího národního kontextu daňové politiky a rodinné politiky. Nabízí se celá řada pozitivních opatření na podporu žen a na podporu rodin," přiznala Šojdrová výhody snížení daně.


Vzápětí ale dodala: "Národní rozpočty však nejsou bezedné a členské státy nejlépe vědí, která opatření by v tuzemsku byla nejefektivnější. Proto jsem přesvědčena o tom, že výběr zboží, které bude zvýhodněno, by měl být na členských státech, a nikoliv na EU. Podpořila jsem proto alternativní návrh, který usiluje o větší flexibilitu členských států při zavádění osvobození od DPH, ale nepředepisuje již konkrétní opatření. Tento alternativní návrh však těsně neprošel."


Ministerstvo zatím změnu neplánuje

Podle ministerstva financí zatím není možné dle evropských zákonů daň na menstruační produkty snižovat, proto je nejde od daně osvobodit ani v Česku. "Evropský parlament má v oblasti daní, zejména pak v oblasti nepřímých daní, velmi omezené role, neboť návrhy předkládá výhradně Komise, jednomyslně schvalují členské státy v rámci Rady a Evropský parlament má roli pouze konzultační," uvedl mluvčí resortu Zdeněk Vojtěch.

"Dne 18. 1. 2018 předložila Komise návrh na komplexní změnu sazbového systému DPH v EU, kde Česká republika prosazuje řešení, který přinese v budoucnu větší flexibilitu členských států a tedy i ČR ovlivňovat si maximálně svou sazbovou politiku; účinnost této směrnice se předpokládá nejdříve k 1. 7. 2022," dodal s tím, že není jasné, že se najde kompromis přijatelný pro všechny členské státy. A podle ministerstva by se případné snížení DPH ani nemuselo promítnout do výsledné ceny hygienických potřeb.

Na doporučení EP reagovalo přitom hned několik zemí. Španělsko podle webu statista.com připravuje snížení "tamponové daně" z 10 na 4 % a Švýcarsko ze 7,7 na pouhé 2,5 %. Země teď už jen čekají na finální verdikt Evropské komise, aby mohly nové sazby okamžitě aplikovat.


Zařazenopá 31.05.2019 05:05:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova Ekonomika
Origináltn.nova.cz/ext/nehotovo-tamponova-dan-je-v-cesku-mezi-nejvyssimi-v-evrope.html
Přílohy

Dane a danová priznání - informace, termíny, formuláre



Více zpráv k tématu Dane



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V