Počet nezaměstnaných v Německu poprvé po dvou letech vzrostl

Počet lidí bez práce v Německu se v květnu nečekaně zvýšil a růst zaznamenal poprvé za téměř dva roky. Podle sezonně upravených údajů bylo bez práce 2,279 milionu lidí, což je o 60.000 více než v dubnu. Oznámil to dnes spolkový úřad práce. K růstu přispěly mimořádné vlivy, ale také zpomalení růstu ekonomiky. Míra nezaměstnanosti stoupla na pět procent z dubnových 4,9 procenta.

Analytici v anketě agentury Reuters naopak očekávali pokles počtu nezaměstnaných, a to o 8000.

Velmi dobrý stav trhu práce byl v posledních letech důvodem silného růstu německé ekonomiky, taženého zejména domácí poptávkou. Několik měsíců růstu nezaměstnanosti by mohlo oslabit výdaje domácností a vyřadit jeden z nejdůležitějších motorů dosavadního růstu.

Šéf úřadu práce Detlef Scheele ale upozornil, že nečekaný růst způsobila hlavně revize statusu některých příjemců podpory v nezaměstnanosti. Svou roli však sehrála i zpomalující ekonomika.

"Na pracovním trhu můžeme vidět první vedlejší vliv o něco slabšího vývoje ekonomiky z poslední doby," uvedl Scheele. "Poptávka firem po nových zaměstnancích prudce oslabuje, ale zůstává vysoká."

"Všechny dobré věci musejí skončit," komentoval zprávu z trhu práce hlavní ekonom VP Bank Thomas Gitzel. Upozornil, že průmyslové podniky omezují produkci kvůli poklesu zakázek, což se promítá hlavně do nižší poptávky po dočasných zaměstnancích.

Podobně se vyjádřil také ekonom soukromé banky Bankahus Lampe Bastian Hepperle. "Štědré roky jsou za námi. Pracovní trh zřejmě dosáhl vrcholu," prohlásil. Dodal ale, že celková zaměstnanost zůstává relativně vysoká, což by mělo podpořit soukromou spotřebu a růst tažený domácí poptávkou. Někteří analytici také upozorňují, že za celý rok by počet nezaměstnaných měl klesnout, protože je na trhu stále nedostatek kvalifikovaných pracovníků.

Sezonní očištění dat je statistická technika, které se snaží omezit vliv předvídatelných sezonních událostí, jako jsou svátky, počasí či uzavření škol. Eliminují se tak sezonní výkyvy a je snazší stanovit základní trendy ve vývoji. Podle sezonně neupravených údajů se počet nezaměstnaných zvýšil o 7093 na 2,236 milionů a míra nezaměstnanosti zůstala na 4,9 procenta.

Německý průmysl, který je závislý na vývozu, už čelí problémům kvůli obchodním sporům a nejistotě spojené s chaotickým odchodem Británie z Evropské unie, upozornila agentura Reuters.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá mimo jiné i řada českých podniků. Loni hrubý domácí produkt (HDP) Německa vzrostl o 1,4 procenta, což byl nejpomalejší růst za pět let. Německá vláda v dubnu zhoršila odhad růstu domácí ekonomiky na letošní rok na 0,5 procenta z původního jednoho procenta.


Zařazenost 29.05.2019 12:05:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/4140315/pocet-nezamestnanych-v-nemecku-poprve-po-dvou-letech-vzrostl.html
KategorieEkonomika
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.